Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENA PRESUDA U JEDNOM OD KRAKOVA AFERE FIMI MEDIJA

Ivica Kirin i pravomoćno oslobođen optužbi da je oštetio MUP

Ivica Kirin
Davor Javorović/PIXSELL
21.12.2021.
u 10:32

Teretio se da je kao ministar naložio stručnim službama svog ministarstva da poslove za dvije promidžbene kampanje ugovore s Fimi medijom

Ivica Kirin, aktualni HDZ-ov gradonačelnik Virovitice i  bivši ministar unutarnjih poslova i pravomoćno je oslobođen optužbi u jednom od krakova afere Fimi media. Odlučio je tako Vrhovni sud, potvrdivši nepravomoćnu oslobađajuću presudu koju je zagrebački Županijski sud donio 26. kolovoza 2019. Na nepravomoćnu oslobađajuću presudu USKOK se žalio, no ta žalba je sada odbijena.

USKOK je Kirina teretio ta zloporabu položaja i ovlasti počinjenu od 2006. do 2008. dok je bio ministar unutarnjih poslova. Teretio se da je  kao ministar naložio stručnim službama svog ministarstva da poslove za dvije promidžbene kampanje ugovore s Fimi medijom. Stavljalo mu se na teret da je znao da se poslovanjem tog društva prikupljaju sredstva za potrebe financiranja HDZ-a i da će takvim poslom Ministarstvu nastupiti šteta velikih razmjera. Teretio se da je, radi osiguranja poslova tom društvu, imenovao stručno povjerenstvo Ministarstva za pripremu i provedbu postupka javne nabave usluga. Za obje promidžbene kampanje odredio je da se provede izravna pogodba. Naložio je u oba navrata da se poziv za javnu nabavu uputi samo tom trgovačkom društvu i društvima s kojima to društvo poslovno surađuje. Prema optužnici, na oba se poziva javila Fimi media. Za prvu kampanju Fimi media je s Ministarstvom zaključila ugovor vrijedan 958.565 kuna. Taj je iznos Ministarstvo u cijelosti platilo. Prema optužnici dogovorene usluge su se mogle napraviti za 143.382 kuna manje troška. Za drugu promidžbenu kampanju Kirin se teretio da je naložio da se ponuda Fimi medije prihvati bez obzira na uvjete i unatoč tomu što je znao da bi se pregovorom s TV kućama ishodio popust. MUP je s Fimi medijom zaključilo ugovor vrijedan 16,1 milijun kuna i taj iznos u cijelosti je platio, premda se te iste usluge moglo nabaviti za 5,9 milijuna kuna.

Obrazlažući zašto je odbijena USKOK-ova žalba, Vrhovni sud navodi da smatra kako je prvostupanjski sud pravilno zaključio da nije dokazano da je Kirin nezakonito postupao, odnosno da je zloporabio svoj položaj ministra kako bi Fimi mediji osigurao posao,  a MUP-u prouzročio štetu.

– Radnjama za koje se optuženik tereti da ih je naređivao nije prouzročena nikakva šteta Ministarstvu. Trgovačko društvo za poslove koji su dogovoreni s Ministarstvom nije odstupalo od poslovanja ostalih marketinških agencija na tržištu. Ne postoje ni podaci da je uslijed takvog poslovanja nastala šteta. Optuženik je iskazao da mu je treća osoba prenijela zahtjev predsjednika Vlade da bi bilo dobro da poslove promidžbe radi upravo ovo trgovačko društvo. Međutim, ta okolnost sama po sebi, a i u kontekstu ostalih dokaza, ne znači da je riječ o voljnom namještanju poslova tom društvu od optuženika. Zaključenju ugovora između Ministarstva i tog trgovačkog društva prethodila je zakonita procedura, primijenjena je javna nabava izravnom pogodbom, što je tada omogućavao važeći zakon. U javnoj su nabavi sudjelovala i odlučivala stručna povjerenstva Ministarstva koja su stručnim službama Ministarstva predlagala ugovaranje poslovnih odnosa s trgovačkim društvom. Brojni su svjedoci potvrdili da su povjerenstva samostalno radila i donosila odluke o prijedlogu da se prihvati ponuda ovog društva kao najboljeg ponuđača s najniže ponuđenim cijenama i dostavljenom cjelokupnom traženom dokumentacijom. Nikakva šteta nije nastupila za Ministarstvo. Izvjesna zainteresiranost optuženika za ubrzanje postupka nabave i osiguranje sredstava za plaćanje obavljenih poslova samo za sebe nije dovoljna za zaključak o postojanju kaznene odgovornosti optuženika. Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je optuženika oslobodio optužbe – navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Inače, afera Fimi medija nazvana je majkom svih afera, a počela je prije malo više od 10 godina kada je u Austriji pri pokušaju bijega uhićen Ivo Sanader, bivši HDZ-ov premijer. Nakon nekoliko mjeseci izručen je Hrvatskoj gdje je njemu te HDZ-u suđeno zbog izvlačenja novca iz državnih poduzeća preko Fimi medije, tvrtke Nevenke Jurak. Osim njih, još su bili optuženi Branka Pavošević, Ratko Maček i Mladen Barišić. Slučaj je nedavno, nakon dva suđenja i dvije osuđujuće presude, od kojih je prvu Vrhovni sud ukinuo, i pravomoćno okončan. Sanader je osuđen na osam godina zatvora, a HDZ na plaćanje novčane kazne i povrat novca kojim su se koristili za stranačke crne fondove. Osim te glavne afere, bilo je još nekoliko krakova u kojima su na optuženičku klupu sjeli razni direktori državnih poduzeća ili bivši ministri iz Sanaderovih vlada. Neki od tih postupaka još traju, a neki su okončani pravomoćnim presudama.

VIDEO Fikret Abdić za Večernji list: "Trojica policijskih djelatnika u civilu došla su na moja vrata navečer tog 29. rujna, točno na moj rođendan. Rekli su da imaju nalog za moje uhićenje..."

Ključne riječi

Komentara 4

TA
Tarantula
13:51 21.12.2021.

Znači platio je nešto 15 milijuna kuna što vrijedi 5 ali sud nije dokazao da Kirin nije znao. Zar je tu nešto čudno, pa državu vodi kriminalna organizacija. Naime Kirin je bio na sastanku sa Sanaderom kada je izdana naredba da sve usluge promocjie idu preko Fimi medije, što je to nego organizirani kriminal!

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
11:56 21.12.2021.

Eh sad će biti "šeksov sud" . A čiji je onaj koji je potvrdio kaznu Sanaderu i HDZ-u zbog te "medije"? Buljev? Milanovićev? Stoke sitnog zuba?

Avatar Maks:
Maks:
12:13 21.12.2021.

A sad platiti odstetu, bez toga nema pravde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije