Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'prebacivanje problema'
Povratak na članak

Ivana Maletić na chatu Barometra: HDZ ne treba podržati Vladine mjere za švicarce

Ivan Šuker danas je u Saboru najavio podršku Vladinom rješenju, no Maletić, uz ogradu da nije pratila njegov istup, smatra da je to pogrešno i da HDZ treba glasati protiv, o čemu će, kaže, razgovarati sa zastupnicima

Komentari 40

ŠK
škafetin
01:50 22.01.2015.

U pravu si Ivana, vladine mjere su prodavanje magle neukima. To je kao da bolesniku kažemo preživjeti ćeš godinu dana, a onda te čeka teška agonija. Ovo je samo još jedana u nizu mnogobrojnih improvizacija nesposobne vlasti, gdje se verbalnimim vratolomijama zavarava očajne dužnike. Zoki sa svojom potresnom retorikom obečava ljudima da mogu mirno spavati, a onda im uvali Bronhi bombon -lakše se diše.

VL
ER
eragram
23:18 21.01.2015.

Maletićka je u pravu 100%. Hineći veličinu i boreći se za korisnike kredita Milanović čini uslugu bankama a štete koje mogu nastati baca na leđa proračuna. Bilten o bankama iz kolovoza 2014. pokazuje da je preko polovice stambenih kredita u francima skoro pa nenaplativo! Modeli rješavanja moraju imati univerzalna načela - i za euro i za franak ali i za kunske kedite. Jedan mogući scenario je donošenje zakona o hipotekarnom kreditiranju - banka mora preuzeti nekretninu i potpuno razdužiti korisnika kredita i sve sudužnike i jamce kao i ostale kolaterale. Tako bi krediti u francima pretvorili u nekretnine koje bi banke morale prodavati po osjetno nižim cijenama. Drugi modus može biti da Vlada putem novoosnovane stambene štedionice preuzme i aktivu i pasivu u francima iz poslovnih banaka, naravno zbog lošeg portfelja uz diskont od 20-30%, te vrati tečaj na vrijednost u trenutku ugovaranja. Pravni okviri financijskih institucija u HR su van svake pameti a banke su to masovno koristile stvarajuči ekstraprofite, no kao što sam rekao, sve se vraća sve se plaća i sada je nakon 5-6 godina stagnacije došao red i na njih.

VL
JA
ja123pao
00:01 22.01.2015.

ali teret trebaju snositi svi – banka, korisnici kredita i država, ------------------------------------------------------------------------ onaj ko ima koristi od kredita treba snositi i teret a ne porezni obveznici.

VL
KR
kre5o
22:20 21.01.2015.

Ja iskreno ne vidim zašto bi građani trebali plačat kredite drugih građana! Franak je već pao pred par godina i svaki tko je bio imalo pametan si je prebacio kredit u druge valute, sami su si krivi za situaciju.

VL
Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
22:37 21.01.2015.

Problem švicaraca počeo je negdje 2000.god dakle za vrijeme druga Račana,gdje su oni,koji su podigli kredit u EURIMA startali s ratom od 4,440.00 kuna ...koju i danas plaćaju skoro u kunu.Oni,koji su se odlučili za švicarce....startali su s 3,650.00 Kuna te su ovim prvima prodavali pamet u svojoj genijalnosti i mudrom odabiru.Danas im je rata negdje 4.65000 kuna.I meni je jedan zagorčavao život svojom mudrošću....jer sam ja uzeo kunskoga,koji je u startu imao skoro jedanput veću kamatu....ali mi je rata prije 10 godina bila 1,300.00 kuna.... i danas je ista u lipu.Sada ovi ,koji imaju kredit u švicarcima,među kojima je i Lalovac,interveniraju u korist onih,koji su se zadužili u švicarcima...dok ovi koji su vezani uz EURO šute i uredno plaćaju svoj dug.....Gledajući sve te godine otplate,bilo bi zanimljivo vidjeti,tko je vratio više i tko je više oštećen ? Ova Vlada svojom "intervencijom" ne čini ništa....već samo veču štetu.Ako ne znaš pomoći onda nemoj niti odmagati....jer ovo su osjetljive stvari gdje su u igri milijarde našega novca i lako se može dogoditi da ova država s ovim idiotima padne na koljena...i teško da će se više moći podići na noge.

VL
DU
Deleted user
22:21 21.01.2015.

Nek podrže pod uvjetom da Milanović ponudi kao jamstvo mjenicu esdipija, da se u slučaju da banke dobiju ustavnu tužbu, lijepo skine iznos s računa na Iblerovom trgu - ne iz proračuna RH, kako nam je nekako najviše izgledno... Što se tu Vlada RH ima uopće miješati, mogli su biti medijatori između klijenata i banaka i neka se dogovore kako prebroditi aktualno propinjanje CHF, što bi polučilo bolji konačni ishod nego parničenje, koje nam slijedi. Radi se o monetarnim silnicama totalno izvan dosega bilo koje vlasti u Hrvatskoj, mi smo krušna mrva za te financ. transakcije koje se vrše u smjeru CHF. U nedavnoj grčkoj krizi eura je centralna banka NR Kine mijenjala 3 mlrd američkih dolara u CHF. Dnevno!

VL
Avatar western_star
western_star
00:31 22.01.2015.

svidjaju mi se hdz-ovke...nekako imaju prosperitetna poprsja....odsad samo za njih glasujem

VL
Avatar Sanja-Maria_Antonietta
Sanja-Maria_Antonietta
21:48 21.01.2015.

Inteligentna, marljiva osoba koja nas neće osramotiti u Europskom parlamentu. Sušta suprotnost od one sdp-ove "pravnice" Petrović-Jakovina, koja sramoti gdje stigne.

VL
JZ
jzadra17
22:24 21.01.2015.

Normalno da je kradeze protiv vladinih mjera spašavanja građana (franak)jer oni su i doveli građane u ovu bezizlaznu situaciju sa pljačkom i nebrigom,jedina briga im je 200 bogatih obitelji.

VL
Avatar Maryo
Maryo
22:09 21.01.2015.

No comment. Meni je ova Vladina mjera dobra iako nisam nikad bio ni za SDP i niti za HDZ.

VL
Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
03:46 22.01.2015.

Komunjare smislile novu podvalu, prije godinu dana, nego izgube izbore. Milanovicu previse si plitak. Ti I tvoja komunisticka pokvarena taktika, unistili ste pravi socialni poredak. za iduci sto godina. Toliko si van svi dogadjaja, da apsolutno nemas pojma sta radis. Sad bi se ti udvorijo nekoliko desetaka tisuca ljudi koji nikad nisu slutili sta ih ceka, od zkocesti svicaraca. Sad Milance nastoji da svi gradjani placaju njihove dugove. Ovo je priprema kako navaliti velike dugove iducoj Vladi. I tako je diskreditirati. Bolestan se Tovar jos nije osvjestijo da mu je mulj ispod nosa. Tako I drug Milance.

VL
Avatar maximus69
maximus69
07:15 22.01.2015.

Naravno, da je ova mjera iz kradezea, onda bi bila u redu....Jer oni imaju pravo na pomoć hrvartskom narodu, a ne tu neki jugo sdp...

VL
SU
SUBARU
08:40 22.01.2015.

Da,vi podržavate samo kriminal i lopovluk.Uvjerili smo se u vaše domoljublje.

VL
NI
nibunika
00:17 22.01.2015.

S obzirom da je pitanje kredita s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom dugoročno prisutno u Hrvatskoj, ne znam zašto gđa Maletić nije usuglasila stavove sa s gospodinom Šukerom još dok je radila u Ministarstvu financija i pravno predložila trajnoa trajno rješenje, već je dozvolila da su svi rizici tržišnih kretanja prebacivani u cijelosti na korisnike kredita . Zašto je tada podržavala interese banaka i njihovo enormno ostvarivanje i izvlačenje profita iz Hrvatske, a na štetu hrvatskog gospodarstva i hrvatskih građana.

VL
BR
brando
09:16 22.01.2015.

Poštovana gospođo, franak je ušao u modu i krediti su plasirani za vaša dva mandata, mogli ste upozoriti građane a niste, Kako to da osam godina niste mogli poduzeti ništa a danas ste puni ideja. Odgovor je oportunizam kojeg predstavljate.. Vi ste naprosto vojnik stranke i uvijek ćete biti protiv svega što ne dolazi od vaših scenarista iako to bilo i pokušaj pomoći,a ovo to jest za tisuće oštećenih građana. Ovo trenutno jest osiromašena Hrvatska uzrok čemu je kriza i vi dame i gospodo iz HDZ-a ali se vratio osjećaj građanske jednakosti koji ste osam godina potkopavali.

VL
LA
Latz
08:23 22.01.2015.

Ukinuti valutnu klauzulu --- Izračunati koliko su banke zaradile radi njene primjene od 2000. nadalje i jednostavno to zalijepiti u svaki prigovor banaka. Sam koncept valutne klauzule protivi se zdravom razumu i omogućen je jedino nesposobnošću države. Ako već fiksiramo svoj tečaj prema jednoj valuti onda barem izolirajte mogućnost kreditiranja u toj valuti ... Ovo nema nikakvog smisla kao ni teza Maletićke da i država treba snositi teret. Država treba promijeniti zakon, to je istina, to je pomoć građanima, ali direktno plaćati bi značilo da ostatak države direktno plaća privatnekredite nekolicine građana što je apsolutna smijurija ....

VL
Avatar Thompson_Janez
Thompson_Janez
10:37 22.01.2015.

Kad vidim ovu osobu a naračito kad ju čujem dođe mi da od srama jer me ova osoba predstavlja u Europi zapalim svoju njemačku sveučilišnu diplomu!Pa ova žena mentalno je na razini da bi u svakoj civiliziranoj državi samo na tržnici mogla prodavati povrće!Unaprijed se ispričavam svim dragim ženama koje na tržnicama kod svakog vremena teško zarađuju za svoj kruh!

VL
Avatar šjorbepo
šjorbepo
00:56 22.01.2015.

Kradeze nikada neće biti HDZ-e.😄

VL
ZX
zark x
05:40 22.01.2015.

Maletic je u pravu. Te ljude koji su imali privilegiju da su otplacivali nize kamate sad treba navodno spasavati odakle? pa iz proracuna tvoga i moga jer mi nismo uletili u svicarce jer nismo imali kolaterale za bilo kakve kredite.. Ne samo iz proracuna nego iz HNBanke iz reservi koje su tvoje i moje. Ja se nebi iznenadio da pola Partijaca u Saboru imaju svicarske kredite.

VL
DU
Deleted user
22:31 21.01.2015.

Gospođa samo javno pokazuje kako i inače HDZ suosjeća sa svojim narodom.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.