Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIRLJIVA PRIČA

Ivana je dobila jetru preminule curice: Sada je trudna i odlučila je nazvati kćer po njoj

Ivana Joksić
Instagram/_ivana___j
16.01.2024.
u 08:56

"Poslije operacije je prošlo neko vrijeme, a onda su me pozvale majka i sestra djevojčice koja je bila moja donorica, točnije čiju sam jetru dobila 2018. Zvala se Sofija i preminula je, nažalos,t sa samo 15 godina, nakon što je popila ecstasy koji je otišao na mozak", prepričava Ivana.

Ivana Joksić (32) iz Beograda željela je postati majka, ali prvo je morala proći transplantaciju jetre. Unatoč dugotrajnim liječenjima, suzama i strahovima, Ivana je sada u sedmom mjesecu trudnoće. Rodit će curicu, a odlučila ju je nazvati Sofija, po tragično preminuloj djevojčici (15) čiju je jetru Ivana dobila 2018. godine.

Ivana je otkrila svoje zdravstvene probleme kada je primijetila da je njena koža postala potpuno žuta. Nakon niza pregleda, saznala je da je potrebna transplantacija jetre kako bi normalno živjela i ostvarila svoju želju postati majka. Prisjećajući se iskustva za Kurir, Ivana je otkrila da je na kraju stavljena na listu čekanja kao prioritet zbog promjena na jetri koje su mogle biti kancerogene.

Nakon toga borila se s teškim virusom, a tvrtka u kojoj je radila ukinula joj je zdravstveno. I onda, kada je već razmišljala o odustajanju, dobila je poziv koji joj je promijenio život. Naime, dok je čekala red na šalteru za zdravstveno osiguranje, primila je poziv od doktorice koja joj je javila da se pojavio organ koji joj odgovara

- Bio je to poziv koji tisuće ljudi čeka godinama, a ja sam, eto, samo tri tjedna. Javila se doktorica koja mi je rekla da se pojavio organ koji mi po svim parametrima odgovara. Poslije toga je ništa nisam čula od uzbuđenja, pa mi je više puta ponovila gdje da dođem, kada, i što da kažem - prisjetila se.

VEZANI ČLANCI:

Ivana je ubrzo stigla u Klinički centar s još dva kandidata za transplantaciju jetre. Imala je tada 26 godina, a bila je s njom jedna žena koja je imala 50 i čovjek iz Niša od 60. Srećom po nju, na kraju je jetra dana njoj. Deset dana nakon operacije bila je doma.

- Jedan od glavnih razloga za transplantaciju bio je što sam htjela postati majka, jer mi je rečeno da ako ne dobijem novi organ, u stanju u kojem sam bila ranije, ne bih preživjela trudnoću. Porođaj je uvijek rizik, ali sada sam vitalna, čuvam se i dobro se osjećam, iako je strah uvijek prisutan. Prije nego što sam zatrudnjela, rekla sam doktorima da planiram dijete i onda sam uz njihove savjete izbacila sve lijekove, osim jednog koji moram uzimati. Doktoru, koji mi vodi trudnoću, prva sam trudnica koja je prošla kroz transplantaciju, pa je vrlo obazriv, ali vjerujem da će sve biti u redu, iako još nismo razgovarali o porođaju, hoće li biti prirodnim putem ili na carski rez. Imala sam prilikom transplantacije operaciju na abdomenu, pa bi s carskim bila druga, tako da postoji mogućnost da bude i prirodno - priča.

Nosi djevojčicu za koju je ime smislila još 2018. godine - Poslije operacije je prošlo neko vrijeme, a onda su me nazvale majka i sestra djevojčice koja je bila moja donorica, točnije čiju sam jetru dobila 2018. Zvala se Sofija i preminula je, nažalost, sa samo 15 godina, nakon što je popila ecstasy koji je otišao na mozak. Od tog dana u kontaktu sam s njenom obitelji, a čim sam saznala da sam trudna, odmah sam im javila. Rekla sam im tada ako bude djevojčica, zvat će se Sofija. To smo moj muž, koji je u vrijeme transplantacije bio moj dečko, i ja, dogovorili još tada, jer živa sam danas samo zahvaljujući njoj - zaključila je Ivana.

VIDEO Bio je na rubu smrti, a onda mu je život spasila transplantacija srca: 'Zauvijek sam zahvalan svom donatoru'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije