Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Vilibor Sinčić:

'Ako se očiste mine, dobro, ako netko ne daj Bože pogine, dobro, ali bitno je da se zaradi'

Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.05.2016.
u 16:25

Zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić danas je s konferencije za novinare u Saboru upozorio na teško stanje u kojem se nalaze hrvatski pirotehničari. Krajem 90-ih godina sektor razminiravanja temeljem direktive Svjetske banke morao se privatizirati, podsjetio je Sinčić te zaključio kako se od tada ne radi po pravilima struke već se tereni pregledavaju samo djelomično.

- Od tada cilj razminiranja nije da se Hrvatska očisti od mina nego da se prvenstveno zaradi. Ako se očiste mine, dobro, ako netko ne daj Bože pogine, dobro, ali bitno je da se zaradi - rekao je Sinčić te dodao kako je razočaran DORH-om koji, uvjeren je, nekoga štiti. Najveći je problem, dodaje, što netko otvori tvrtku, ostane radnicima dužan plaće i bez ikakve odgovornosti zatvori tu tvrtku, te otvori novu.

- Očito u Hrvatskoj imamo bogove koji hodaju po zemlji. Najveći dio novca završi u džepovima vlasnika, a najmanje odlazi onima koji najviše riskiraju - radnici na minskom polju i njihove obitelji. Imali smo 40 poginulih pirotehničara i značajan broj civila koji su nastradali pa se pitamo tko će odgovarati za ovakvo poslovanje u sektoru? Tko će odgovarati za one koji će poginuti u poljima koja su navodno očišćena – zanimalo je Sinčića.

Josip Selinger, predsjednik Strukovne udruge pirotehničara problematizirao je pak javne natječaje na kojima se dijele poslovi razminiranja.

- Biti pirotehničar je možda jedno od najopasnijih zanimanja i mi smo taj posao prihvatili svjesno, no nismo spremni da tu našu opasnost povećavaju drugi faktori koji su tu nažalost više zbog zarade nego da se taj posao obav,i kvalitetno. Nakon osnivanja državnog Mungosa počelo je razminiranje. Utjecajem vanjskih faktora taj je posao došao na tržište. Zatvorilo se 60 tvrtki koje su ostale dužne i državi i radnicima. Pobrali su novce i otišli. Neke od njih i dan danas rade, s tvrtkama otvorenim na neka druga imena – pojasnio je Selinger te dodao kako nije dobro za posao to što se danas 46 privatnih tvrtki na svakom natječaju bori najnižom cijenom.

Sinčić je, podsjetimo, ovu konferenciju za novinare trebao održati prošli tjedan, no to je otkazano u posljednji tren, da bi on kasnije objasnio kako je to napravljeno jer je pirotehničaru koji je s njime trebao govoriti netko prijetio.

Komentara 7

Avatar cera
cera
19:26 10.05.2016.

Ovo više o razminiranju je lakrdija, jednostavno poslati one koji su ih stavljali da ih i pokupe! Pa zar 40 života nije dost zar treba još 40???????

SI
silvana2
17:06 10.05.2016.

Interesantno je da nikada nisam procitala da je bilo pokusaja da mine ukloni onaj tko ih je i postavio ili da barem plati njihovo uklanjanje..? Nasi politicari nikada nisu dosli na taj nivo da stite ovu drzavu i njezine gradjane kao sto to cine druge. ( sjetimo se samo povratka imaovine zidovima, talijanskim esulima i dr..)

MA
mare100
17:08 10.05.2016.

Eto sad ispada da je Sinčić otkrio toplu .Za te probleme se zna već godinama struktura vlade se mijenjala više puta pomaka ka rješenju nema.Samo kuknjava dosta toga ili šuti ili ponudi konkretno nešto čime bi moglo doći do rezultata.Samo prozivke što nije dobro bez da se ponude konkretni planovi za rješavanje problema za mene je" trla baba lan da joj prođe dan"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije