Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rudine

Ivan Medak i još petorica optuženi za nesreću vlaka u Rudinama

dizalica
Foto: Leonard Ninčević
1/5
13.04.2010.
u 15:32

Odvjetništvo smatra da su optuženi bili svjesni da mogu izazvati klizavost tračnica koje će vlakovima onemogućiti kočenje na nizbrdici s velikim nagibom.

Zbog stravične nesreće nagibnog vlaka krajem srpnja u Rudinama u kojoj je poginulo šest osoba, a 55 ih je ozlijeđeno, Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Ivana Medaka (52), Ivana Tomaškovića (35), Joze Bazine (59), Drage Rogulja (55) i Branka Tišljara (43).

Medaku se stavlja na teret da je kao direktor poslova ekologije i zaštite HŽ-Infrastrukture predložio prskanje pruge na dionici Kaštel Stari – Labin Dalmatinski novim retardantom za zaštitu od požara. Kao predsjednik povjerenstva predložio je da se prihvati Intradeova ponuda iako je znao da ta tvrtka nikada nije obavljala te poslove, a znao je i da se radi o novom tipu retardanta koji se ranije nije koristio pa je i prskanje obavljeno na način na koji se do tada nije radilo.

Drago Rogulj, voditelj odjela zaštite od požara, odobrio je tretiranje pruge novim retardantom. Tomaškoviću se stavlja na teret da je nabavio sporni retardant i angažirao svog tasta Jozu Bazinu koji je izradio priručnu prskalicu i angažirao Branka Tišljara da poprska  prugu što je ovaj i učinio po uputama koje je dobio od Tomaškovića i Bazine, a posao su odobrili Medak i Rogulj.

Odvjetništvo smatra da su optuženici bili svjesni da mogu izazvati klizavost tračnica koje će vlakovima onemogućiti kočenje na nizbrdici s velikim nagibom. Iako su znali da zbog njihova postupanja željeznički promet može biti ugrožen, kao i životi putnika, pristali su poprskati prugu retardantom TG-300.

Komentara 14

OB
-obrisani-
15:50 13.04.2010.

znaći nije kriva ona na biljetarnici.

KV
kvakva
16:47 13.04.2010.

U optužnici, izgleda, nema predsjednika Sabora koji je Medaka postavio za šefa u HŽ! Nema ni drugih šefova HŽ, koji su morali nadzirati šefa Medaka. Nema ni kriminalne dobave kemikalije kojom su Medak i ortaci isplanirati opljačkati HŽ pa makar, kako je bilo svima jasno, pritom pobili putnike HŽ. Pravda.

DU
Deleted user
15:44 13.04.2010.

Glavne stvari nema u članku - a to bi bilo da su tim (kasnije se ispostavilo!) krajnje diletantskim postupkom trebali u džep staviti cca pola milijuna kn, a koliko iznosi razlika između plaćenog posla i US nabavne cijene retardanta utrošenog u tom poslu. Znači, netko je nekome (nestručnom do boli!) \"namjestio\" pola milijunski posao, a koji je skončao tragičnim posljedicama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije