Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE PRISTAJU NA SILAN PRITISAK

Grmoja: Nećemo zvati Prgometa na klauzuru Mosta, Lovrinović: Novi izbori? Sve je moguće

Nikola Grmoja i Ivan Lovrinović
Foto: Sanjin Strukić/Žarko Bašić/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.11.2015.
u 14:36

Doći ćemo u situaciju da će sustav kolabirati i imat ćemo neku vrstu grčkog scenarija, upozorava Lovrinović

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja danas je iz Metkovića poručio da se Drago Prgomet odlučio za drukčiji put i da ga zbog toga neće zvati na subotnju klauzuru Mosta, prenose 24 sata. Rekao je da na njihov prijedlog o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva nije bilo nikakvog službenog odgovora Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste. Dogovoreno je da će se razgovori nastaviti idući tjedan. 

– Ne pristajemo na silan pritisak prema Mostu. Vlada u Njemačkoj formira se nakon prosječno 40 dana. Nismo do kraja iznijeli detalje onog što planiramo, ali smo spremni preuzeti odgovornost za Vladu Republike Hrvatske – rekao je Grmoja.

– Ako je Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku interes Hrvatske na prvom mjestu, onda će sjesti za zajednički stol – dodao je.

Profesor Ekonomskog fakulteta i član Mosta Ivan Lovrinović izjavio je danas u Opatiji kako Hrvatska ima samo 2016. da provede znatne reforme te da je Most stabilan i inzistirat će na pet ključnih reformi jer je ugroženo gospodarstvo, nacija i država.

Hrvatska ima još 2016. da napravi znatne zaokrete u ekonomskoj politici i radikalne zaokrete u reformama pojedinih cjelina jer, ako tu godinu ne iskoristimo, a postoji prijetnja određenih vanjskih šokova, kao što je porast kamatnih stopa na inozemnim tržištima, Hrvatska za godinu ili godinu i pol može doći u situaciju bankrota, upozorio je Lovrinović sa savjetovanja ekonomista u Opatiji. Poručio je kako želi da takva poruka ode svima koji će participirati u upravljanju državom.

Odgovarajući na pitanja novinara je li moguće da političke elite usvoje reformske procese, a monetarna politika napravi zaokret, Lovrinović je ponovio kako Hrvatska ima samo 2016. da provede te reforme te da se za njih  zalaže i on osobno i Most.  "Zbog toga smo se okupili i to je najvažniji dio onoga što hoćemo i tražimo, inače postojanje Mosta nema nikakvog smisla", naglasio je.   

Poručio je kako će Most inzistirati na pet ključnih reformi – monetarnog sustava, pravosuđa, poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća te, ako se one ne provedu, postoje najbolji izgledi da u 2017. hrvatska država bankrotira, posebno ako se kamatne stope u Americi podignu, za što postoje određeni signali.  

Ovo je poruka svima, ne građanima jer ih ne želim strašiti, nego svim političkim strankama i ljudima koji će participirati u vlasti, da moraju shvatiti kako je ugroženo gospodarstvo, nacija i država i zato mi iz Mosta zvonimo na uzbunu. Dodao je da je o tome davno govorio, da se to nije uvažavalo te da je iz protesta i bunta odlučio reći da se ne može ovako, da moraju doći u poziciju da participiraju u političkoj moći i vlasti i da će to tražiti.  

"Most je stabilan"

Na pitanje o pregovorima, tj. je li se otvorio prostor za provedbu i na kojoj strani, Lovrinović je rekao da je prvi razgovor bio samo kontakt, samo razgovor i naznaka nekih stvari, te da će o tome moći reći u drugom krugu razgovora. O sadržaju i o potrebi reformi razgovarat ćemo u drugom krugu, rekao je.

Na upit o osobnim preferencijama s obzirom na sastavljanje političke platforme prema lijevom ili desnom bloku, rekao je da ih zanimaju reforme. "Za nas su SDP i HDZ, što se tiče ekonomije, potpuno isti, oni su 20 godina provodili isti model ekonomske politike, to je slično kao jaje jajetu i zato ih treba prisiliti, a to može netko treći, to je Most."  

Novinare je zanimalo želi li Božo Petrov, on osobno i drugi iz Mosta biti u izvršnoj vlasti da prisile dvije velike stranke na reforme, Lovrinović je rekao da oni ne vide kako bi to drukčije bilo moguće. "Ne možemo nekome dati popis što treba napraviti, a mi ćemo ići sjesti u Sabor, pa vi budite dobri i to provedite, to su dječje priče."  

Lovrinović o stanju u Mostu nije želio govoriti, kazavši da će sutra biti sjednica Mosta te da je Most stabilan. Rekao je tek da problem nije u Mostu, da on sigurno neće kočiti, da su njihovi najvažniji koalicijski partneri građani, koji su im dali potporu i kojima su odgovorni te da će s njima svaki dan komunicirati.

Na upit o vladi nacionalnog jedinstva, rekao je da je takav prijedlog bio, da će sutra biti sjednica Mosta i da će se tada vidjeti što dalje, a na pitanje o novim izborima odgovorio da je "sve moguće."

Lovrinović je rekao da Hrvatska ima još 2016. za važnije zaokrete u ekonomskoj politici i radikalne zaokrete u reformama, inače joj prijeti bankrot.

Ne iskoristimo li 2016., postoji prijetnja određenih vanjskih šokova, kao što je porast kamatnih stopa na inozemnim tržištima, pa Hrvatska za godinu ili godinu i pol može doći u situaciju bankrota, rekao je Lovrinović na savjetovanju ekonomista u Opatiji.

Ističe kako tu poruku upućuje svima koji će sudjelovati u upravljanju državom.

Ne pokrenu li se u 2016. snažno reforme u području monetarnog i poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća, doći ćemo u situaciju da će sustav kolabirati i imat ćemo neku vrstu grčkog scenarija, upozorava Lovrinović.

Nije za devalvaciju

Govoreći o nužnosti monetarne reforme, rekao je da nije za devalvaciju, ali osobno jest za prihvatljivu deprecijaciju. Smatra da devalvacija nije opcija jer, kako je rekao, može prouzročiti šok koji ne bi podnijeli ni građani ni drugi te im treba dati određeni rok za prilagodbu.

Lovrinović se zalaže za pozicioniranje monetarnog i kreditnog sustava u interesu gospodarstva kako bi korespondirao s realnom ekonomijom, a ne da se, kaže, razvija financijski sustav koji živi manje-više sam za sebe.

Na pitanje kome smeta takva politika, Lovrinović je odgovorio da su to prije svega određene interesne skupine u bankarskom financijskom sektoru i HNB-u, dodavši da u HNB-u to "ne rade seljački i izravno, već uvijeno i tako plaše vraćanjem inflacije".

Ističe da ne zna ni za jednu ekonomiju koja se razvila na dominaciji tuđe valute te da je kod nas izloženost valutnom riziku čitavog gospodarskog sustava i građana velika. U toj situaciji pokretanje deeurizacije dugoročan je proces i treba početi od depozita, smatra Lovrinović.

"Znamo što treba napraviti i za to nam treba politička moć", rekao je Lovrinović, dodajući da njegove prijedloge napadaju interesne skupine koje ne žele promjene, pa ih poziva na suradnju i jedinstvo.

Ustvrdio je i kako se 650 ljudi u HNB-u više od 20 godina bori protiv inflacije, da su "ubili" inflaciju, pa imamo negativnu inflaciju i problem nestabilnosti cijena. U HNB-u ne govore i ne trude se riješiti deflaciju koja je prisutna dvije godine te čak drže lekcije vladi i političkim strankama, kazao je. 

"Kao da su institut za politološka istraživanja – umjesto da se bave rješavanjem deflacije, riješe problem nelikvidnosti, snize kamatne stope koje su važan dio konkurentnosti", rekao je Lovrinović. Domeće da banke sada u velikoj mjeri žive od financiranja države uz visoke kamatne stope, da to može biti i jest isplativo, ali da na taj način vodimo državu prema bankrotu.

Na pitanje je li moguće da političke elite usvoje reformske procese, a monetarna politika napravi zaokret, Lovrinović je ponovio da Hrvatska ima samo 2016. za provedbu važnih reformi, dodavši da se za te reforme zalažu i on osobno i Most. "Zbog toga smo se okupili i to je najvažniji dio onoga što hoćemo i tražimo, inače postojanje MOST-a nema nikakvog smisla", naglasio je kazavši da će MOST inzistirati na pet ključnih reformi – monetarnog sustava, pravosuđa, poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća.

Ako se one ne provedu, postoje najbolji izgledi da u 2017. hrvatska država bankrotira, posebno ako se kamatne stope u Americi podignu, za što postoje određeni signali, upozorava Lovrinović.

Komentara 83

DU
Deleted user
13:29 13.11.2015.

Ako mislite da prošla vlada sa Grčićem,Marasom,Opčićkom,Hajdašom,Vrdoljakom,Pusićkom nije valjala,samo čekajete novu garnituru ako Milivoje uspije skupiti 76 potpisao,što je sve obećao? tko će vratiti dugove koje već sada imamo? Ta vlada će pasti u roku godinu dana,to je dobra strana ali mi nemamo godinu dana za Milanovićevo iživljavanje.

PR
protuudar
13:40 13.11.2015.

Izbori, izbori ...!!!

DU
Deleted user
14:19 13.11.2015.

taj most mi je vec sada dosadan svojim izjavama. izgleda da neznaju niti oni sami sto tocno zele. ili im je to plan da prvo 40 dana pregovaraju pa onda idui u nove izbore?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije