Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI INTERVJU

Ivan Anušić: Mora se provesti temeljita istraga i naći krivac za ovu katastrofu

storyeditor/2023-10-07/PXL_041023_104188378.jpg
08.10.2023.
u 11:00

Mora se provesti temeljita istraga i naći krivac za ovu katastrofu čija će se šteta zbrajati još dugo vremena, a posljedice ćemo osjetiti dugoročno

Katastrofalan požar koji je izbio u tvrtki za preradu plastike Drava International u Osijeku ne pamti se, a otvorio je čitav niz pitanja o odgovornosti vlasnika i nadležnih inspekcija. Treći je to, naime, požar na istoj lokaciji. Otrovni dim prekrio je te srijede okolna naselja, među njima i Antunovac, u kojemu živi i župan Ivan Anušić. Upravo je on više puta istaknuo kako hitno treba istražiti sve detalje ove katastrofe, a prvi je podnio i kaznenu prijavu protiv Zvonka Bedea, vlasnika tvrtke Drava International.

Požar u Dravi International je obuzdan, no posljedice će se još dugo sanirati. Kada ćemo uopće znati kolika je šteta nanesena, u smislu ne samo direktne štete od vatre nego i zagađenosti tla, troškova gašenja i saniranja požara?

U prvom trenutku nakon izbijanja požara bilo je važno obuzdati vatru jer je prijetila cijeloj tvornici, odnosno halama u kojima se nalazila velika količina zapaljivih tvari. Brzom intervencijom Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka i vatrogasaca spriječena je još veća katastrofa. Na dijelovima opožarenog područja vatra još tinja, zbog policijske istrage taj dio je ograđen i ne zatrpava se. Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kontinuirano mjeri kvalitetu zraka, čekamo i analizu tla te voća, povrća i usjeva na području koje je zahvaćeno dimom kako bismo uopće mogli krenuti u procjene razmjera štete. Siguran sam da će se šteta zbrajati još dugo vremena i da ćemo posljedice osjetiti dugoročno.

VIDEO Veliki požar u Osijeku

Tražite od Vlade RH da proglasi ekološku katastrofu za područje Osječko-baranjske županije. Ako se to i dogodi, što će to donijeti?

Jučer sam kao župan na prijedlog Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije proglasio veliku nesreću uzrokovanu požarom u tvrtki Drava International za područje naše županije. Posljedice ovog požara nije moguće sanirati samo djelovanjem žurnih službi nego će u sanaciju biti uključene i nadležne službe šireg spektra. Uputili smo i zahtjev ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da predloži Vladi RH proglašavanje ekološke katastrofe za područje Osječko-baranjske županije. To bi značilo uključivanje operativnih snaga s nacionalne razine i rukovođenje radom stožera od predsjednika Vlade ili člana Vlade po ovlaštenju predsjednika.

VIDEO Čudne rupe posljedice požara u Osijeku: Plastika gori ispod tla

Javno ste zavapili da na požarište dođu i forenzičari iz Instituta "Ivan Vučetić" kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do ove katastrofe. Imate li kakvu informaciju hoće li i doći?

Dobili smo potvrdu iz Policijske uprave osječko-baranjske da će se u istragu uključiti stručnjaci iz Instituta. Policija je već na terenu i, iako će ova istraga biti vrlo opsežna, vjerujem kako nećemo dugo čekati na prve rezultate. U ovom je trenutku važno da je požar lokaliziran i da se radi na tome da se zaustavi izdimljavanje. Utvrđivanje krivca nešto je čime će se baviti službe koje su zadužene za to, nama je u ovom trenutku najvažnije zaštititi zdravlje ljudi na području naše županije, a prema informacijama kojima raspolažemo, dim se širio i prema susjednim županijama sve do granice s Bosnom i Hercegovinom.

FOTOGALERIJA Strašne scene iz Osijeka: Vatrena stihija zahvatila skladište plastike

storyeditor/2023-10-07/PXL_041023_104188378.jpg
1/31

Jasno ste prozvali tvrtku za odgovornost, i to ne samo za posljednji požar, no dozvolu za rad Dravi International dala je lani upravo Osječko-baranjska županija. Jeste li znali išta o tome?

Ured državne uprave izdao je dozvolu za rad ove tvrtke još 2006. godine, a obnovila ju je Osječko-baranjska županija u upravnom postupku 2022. godine kada su zatražili dozvolu za gospodarenje otpadom na 20.000 tona, što je višestruko manje od količine koja se, po našoj laičkoj procjeni, nalazila na području oko tvornice. Procjena je da je bilo više od 350 tisuća tona plastike. Pitanje je hoće li se moći utvrditi točno stanje jer je veći dio toga izgorio. Da se na zemljištu nalazila količina koja je propisana rješenjem, mi bismo danas govorili o incidentu, a ne o katastrofi. Dozvola se izdaje na temelju dokumentacije o registraciji tvrtke, legalnosti objekta, elaborata tvrtke i financijskog jamstva i tu staje nadležnost Županije. Nakon izdane dozvole koju smo poslali Ministarstvu i Državnom inspektoratu, završava nadležnost Županije. Isto tako, u slučaju da tvrtka ne postupa u skladu sa zakonom, državni inspektorat je taj koji izlazi na teren, utvrđuje nepravilnosti i zabranjuje rad bez obzira na dozvolu.

Javnost opravdano postavlja pitanje kako je moguće da u tvrtki koja rukuje, među ostalim, i otrovnim tvarima, požar izbije tri puta u deset godina. Što biste im vi odgovorili?

Da je to pitanje za nadležne službe koje obavljaju nadzor nad radom tvrtke. Županija tu nema nikakve ingerencije. Razumijem da građani postavljaju pitanje jer požarom u ovoj tvrtki nisu ugroženi samo djelatnici tvrtke i njihova radna mjesta, koja su ustvari brzom intervencijom vatrogasaca spašena, jer je vatra u jednom trenutku počela zahvaćati halu u kojoj su se tada nalazili radnici u noćnoj smjeni i u kojoj su uz zapaljive i toksične materijale radili strojevi. Ugroženi su stanovnici Osječko-baranjske županije koji tijekom proteklih nekoliko dana udišu onečišćeni zrak. Mjerenja su danas pokazala veću koncentraciju nedopuštenih tvari i to je problem koji može ostaviti dugotrajnije posljedice. Upravo je zbog toga važno provesti temeljitu istragu i utvrditi krivca za požar te utvrditi niz okolnosti i nepravilnosti koje su dovele do toga. Ponavljam, da je tvrtka skladištila samo onu količinu koja im piše u dozvoli za rad i na adekvatan način, mi danas ne bismo razgovarali o ovom požaru i njegovim posljedicama, nego bi ga vatrogasci ugasili istu noć. Sada će biti izazov uopće utvrditi koliko je plastike izgorjelo u dvorištu tvornice.

Vlasnik tvrtke izrazio je sumnju kako je požar podmetnut. Jeste li razgovarali s njim ovih dana?

Nisam razgovarao s vlasnikom tvornice. Razgovaram s hitnim službama koje su nakon izbijanja požara preuzele nadzor nad tvornicom i putem Stožera civilne zaštite dobivam sve relevantne informacije o stanju na terenu.

Drava International zapošljava 500 radnika, od kojih je 115 iz Nepala, stanovali su u kontejnerima uza zid tvrtke, pa su nakon požara smješteni u sportsku dvoranu. Što će biti s njima?

Radnici su radili i u trenutku kad su vatrogasci gasili požar, tek su na nalog Stožera civilne zaštite ugasili strojeve i napustili pogon. Ostali su i dalje u krugu tvornice jer su im uz samu proizvodnu halu smješteni kontejneri u kojima su živjeli. U jednom trenutku se na požarištu nalazilo više od sto nepalskih državljana s koferima u rukama koji nisu znali što da rade. Stožeri Grada Osijeka i Županije organizirali su autobuse, Grad Osijek osigurao je sportsku dvoranu, krevete i obroke i oni su napustili krug tvornice. Naši su stožeri odreagirali i prije uprave tvornice i maknuli ljude iz tog dima, a dalje za njih odgovornost preuzima vlasnik tvornice.

Kako komentirate navode radnika da ih želite uništiti?

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije spasio je njihova radna mjesta svojom brzom intervencijom. Zahvaljujem vatrogascima i svim naših žurnim službama na brzoj i kvalitetnoj reakciji, a ozlijeđenim vatrogascima želim brz oporavak. Radnicima poručujem da ću kao župan uvijek stati uz njih i da mi je itekako važno svako radno mjesto, no ne možemo dozvoliti okretanje teza zbog toga što jasno govorim da se krivac mora naći i da je ova nesreća prouzročila katastrofu na području županije, a njezine posljedice osjete i drugi građani. Nadam se da će se radnici čim prije vratiti na svoja radna mjesta te da će tvornica u kojoj rade nastaviti funkcionirati u zakonom zadanim okvirima i poštujući sva pravila zaštite na radu.

Komentara 5

Avatar jambo
jambo
12:14 08.10.2023.

Osjekom je vladala danasnja opozicija do prije dvije godine.

CH
chemica
12:38 08.10.2023.

Ma treba osnovati saborsko istražno povjerenstvo. Nobelovac...

RA
racman
11:28 08.10.2023.

Kaže treba naći krivaca za ovu katastrofu, pa tko je tu normalan da je gazda imao zašitare ili barem napunjene hidrante sa vodom , ali nije i tko je onda kriv neki Stipe ili Andrija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije