Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRODAJA

Italija: Država se rješava 19.000 dobara

otok Caprera
07.07.2010.
u 14:09

Na osnovu zakona o poreznoj federalizaciji država će prebaciti u vlasništvo općina i lokalnih uprava oko 19.000 dobara. Novi vlasnici tih dobara moći će njima upravljati, a neka i prodati ili ih dati u koncesiju.

RIM – Talijanska se država rješava 19.000 dobara, među kojima su otoci, vojarne, svjetionici, aerodromi itd. Na osnovu zakona o poreznoj federalizaciji država će prebaciti u vlasništvo općina i lokalnih uprava oko 19.000 dobara. Novi vlasnici tih dobara moći će njima upravljati, a neka i prodati ili dati u koncesiju. Državna agencija za upravljanje javnim dobrima do kraja mjeseca objavit će popis dobara koja će prijeći u ruke lokalnih uprava. Općine će moći da dobra dati u koncesiju, ali i prodati, pod uvjetom da dobiveni novac idu za pokriće državnog duga.

Talijanska novinska agencija ANSA došla je do navodnog popisa dobara koje bi država mogla prebaciti u vlasništvo općina. Listovi su zatim počeli špekulirati, pa je tako objavljeno da bi se mogla prodati plaža na otoku Capreri gdje je pokopan Garibaldi koji se na tu plažu odlazio i kupati. U Italiji se plaže ne mogu prodavati, odnosno i na plažama na privatnim otocima dopušteno se kupati. Naime, pet metara od mora smatra se javnim dobrom.

Okvirna vrijednost dobara koji će prijeći u općinske ruke jest oko tri milijarde eura (točno 3,087.612.747 eura), što je tek kap u moru u odnosu na državni dug koji iznosi 1400 milijardi eura. Dakle, i eventualnom prodajom javne imovine neće se prikupiti mnogo novca za pokriće državnog duga, ali će se zasigurno popraviti bilance općina ako se neka od tih dobara daju u koncesiju.

Direktor agencije za upravljanje javnim dobrom najavio je kako će na internetskoj stranici te agencije biti objavljen popis državnih dobara koja će preći u vlasništvo općina.

Država je sada vlasnik, na primjer, zgrade Villa Giulia u Rimu u kojoj se nalazi etruščanski muzej i koja vrijedi 4,5 milijuna eura, a bit će dana upravi grada Rima. Neki su listovi odmah napisali kako će ta zgrada biti prodana i kako će iz nje biti izbačen muzej. Neće se dogoditi ni jedno ni drugo, već će jednostavno iz državnog preći u inventar grada Rima. Jedna velika vojarna u Rimu, koja je prebačena u vlasništvo grada, pretvorena je u muzej suvremene umjetnosti MAXXI, muzej 21. stoljeća, koji je ovih dana otvoren.

U Veneciji je, na primjer, u državnom vlasništvu bivša tvrđava Sant’Erasmo na istoimenom otočiću, a procjenjuje se na sedam milijuna eura. Taj otok tvrđava bit će prebačen u vlasništvo Venecije, koja će ga moći dati u koncesiju ili prodati, ali i zadržati te upotrijebiti kao prostor za neki muzej.

Međutim, čak i kad bi se prodalo svih 19.000 dobara, uprihodovalo bi se "samo" tri milijarde eura što bi bila tek kap u talijanskom deficitu koji iznosi 1400 milijardi eura.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar B
B
16:03 08.07.2010.

prekrasna plaža...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije