Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Janaf

Istražuju i devet javnosti nepoznatih osoba: Evo što su sređivali za Peteka

Zagreb: Dovođenje osumnjičenika u USKOK u sklopu velike kriminalističke akcije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/13
19.09.2020.
u 11:05

Operativce se tereti da su sređivali papire kako bi poslove dobio Petek

Glavni su akteri najnovije korupcijske afere u Hrvatskoj vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek Krešo Petek, predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević te gradonačelnici Velike Gorice Dražen Barišić i Nove Gradiške Vinko Grgić. No istragom je obuhvaćeno još devet javnosti nepoznatih osoba koje su, prema onome što tvrde istražitelji, bile operativci u provedbi nezakonitih radnji koje je osmislila glavna četvorka.

Vlado Zorić direktor je Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, u kojem radi od 2008. Istražitelji ga sumnjiče da je kao osoba nadležna za javna nadmetanja u Janafu po Kovačevićevu nalogu trebao “srediti” da posao izvođenja radova modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – I faza dobije Elektrocentar Petek. U tome mu je navodno pomagao Damir Vrbanc, direktor Sektora transporta nafte. A njega se sumnjiči i da je, jer je to Kovačević tražio, pripremio tehničku dokumentaciju koja je pogodovala Elektrocentru Petek i za posao Proširenja postojećeg sustava mjernih stanica Janafa. Istražitelji tvrde da mu je u tome pomogao Vatroslav Sablić, Petekov poslovni partner i vlasnik tvrtke Luvis koja je s Elektrocentrom Petek trebala dobiti taj posao. Sablić je prije bio direktor u Elki, Diokiju i Siemensu.

VIDEO: Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

Direktoru VG Vodoopskrbe Tomislavu Jelisavcu je pak, prema istražiteljima, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić naredio da manipulira javnim natječajem za pročišćivač voda i osigura Petekovoj tvrtki povlašteni položaj. Pritom je navodno omogućio Peteku i njegovim suradnicima da sami evoluiraju i svoju i druge ponude na tom natječaju. U tome su im, tvrde istražitelji, pomagale Katarina Gašparac, voditeljica odjela za EU projekte u VG Vodoopskrbi, i Mirjana Prodan, vlasnica tvrtke Convena.

One su navodno prilagodile natječajnu dokumentaciju Petekovoj tvrtki umanjujući kriterije za stručnu sposobnost. Convena je lani imala prihode od samo 100.000 kuna. Ljubomir Perušić, vlasnik tvrtke IPT Inženjering, u dosluhu s Barišićem, smatraju istražitelji, trebao je pripremiti natječajnu dokumentaciju za posao javne rasvjete u Velikoj Gorici kako bi na tom natječaju osigurao prednost Elektrocentru Petek. IPT Inženjering je mala tvrtka, lani je imala 1,8 milijuna kuna prihoda.

Za manipulaciju dokumentacijom za natječaj za gradnju solarne elektrane istražitelji sumnjiče i prvog čovjeka Nove Gradiške Vinka Grgića. Tako se sumnja da je po Petekovu nagovoru Grgić organizirao da posao izrade te dokumentacije dobije tvrtka Nabava u vlasništvu Ive Šuler kako bi s vlasnikom tvrtke Solarna tehnologija Zvonkom Marasom kreirala projektnu dokumentaciju kojom će osigurati Elektrocentru Peteku i Solarnoj tehnologiji pobjedu na natječaju. Tako se dodatno bodovalo, smatraju istražitelji, upravo iskustvo onih stručnjaka koji su bili na dispoziciji tim dvjema tvrtkama.

Iva Šuler prije je radila na višim pozicijama u HEP-u, HŽ-u i Metronetu, gdje se bavila uglavnom javnom nabavom. Njezina je tvrtka lani imali prihode od milijun kuna. Solarnu tehnologiju Zvonko Maras osnovao je tek u svibnju ove godine.

Komentara 9

PI
pop ivan tolj
11:39 19.09.2020.

odakle vama sve te informacije? Niste normalni, takvog ponašanja nema nigdje na svijetu. Iznosite sve informacije koje imaju istražitelji, cijele zapisnike. Zar stvarno mislite da se smijete tako ponašati samo zato što ste novinari.

Avatar Jopa
Jopa
11:54 19.09.2020.

Ovo što čitamo je sasvim normalno da se manje ili više (o tome se zaista da diskutirati) tako radi u javnim nabavama pa si razmišljam koji je pravi razlog ovoj kvaziaferi?

KI
KidamNaLijevo
12:19 19.09.2020.

Ako među njima nije i Milan Bandić ništa niste napravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije