Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Istražujemo: Prehrana učenika u međimurskim osnovnim školama

prehranna-txt.jpg
Foto: Milivoj Kuhar
27.10.2008.
u 17:13

Pravilna i zdrava prehrana vrlo je važna kod svake osobe, a naročito za djecu. U jednoj od većih škola u Međimurju, u Murskom Središću u kojoj nastavu pohađa 550 učenika, hrani se 95 posto djece.

Povjerenstvo za jelovnik
– U matičnoj školi i u područnim školama svakog se dana pripremaju topli obroci. Jelovnik sastavlja povjerenstvo, a brine se da u jelovniku budu sve potrebne namirnice za razvoj djece. U jelovniku se jedan do dva puta na mjesec nađe i brza hrana koju učenici vole, od pizze, hot-dog do sendviča – kaže Marija Trstenjak, ravnateljica OŠ Mursko Središće.

Najveći promicatelj pravilne prehrane u osnovnim školama u Međimurju sigurno je OŠ Štrigova. Jedna je od 8 škola u Hrvatskoj koja je uključena u pilot-projekt Svjetske zdravstvene organizacije Škole koje promiču zdravu prehranu, a prijavio ju je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Voditeljica i koordinatorica projekta je Štefica Ambruš, učiteljica biologije i kemije u školi Štrigova. Na seminaru, koji se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, u suorganizaciji OŠ Štrigova, HZJZ i Ured svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, sudjelovali su i predavanja te radionice održali liječnici ministarstva i zavoda te učitelji osnovnih škola. Tim školske medicine Međimurja predstavio je istraživanje na 3000 djece.

– Podaci koje smo dobili su alarmantni jer je 20 posto djece teže od preporučene normale, a mnogo je i pretile djece. Posebno je to izraženo kod dječaka petih razreda – kazala je Zrinka Zvornik Legen, dr. med. OŠ u Štrigovi radila je godinama na afirmaciji zdrave prehrane u lokalnom okruženju, a naročito s djecom i roditeljima.

Radionice u Štrigovi
– U školama nemamo organizirane politike na razini ministarstava, s jasnim okvirima u kojima bi se postavile određene smjernice, tako da pitanje odabira prehrane ne bi bilo na predstavnicima škole. Prehrana treba biti određena na stručan način. Ovim radionicama željeli smo potaknuti inicijativu da škole dobiju okvir za pravilnu prehranu – istaknuo je Stanislav Rebernik, ravnatelj OŠ Štrigova.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije