Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maja Sporiš:

'Istospolni parovi trebaju biti udomitelji i posvojitelji'

Maja Sporiš
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
03.12.2018.
u 16:42

SDP radi svoj prijedlog zakona o pobačaju koji mora biti besplatan i dostupan

Prošle je subote Forum žena SDP-a dobio novu šeficu - Maju Sporiš. Razgovarali smo o planovima koje ima za svoj mandat, kako će se SDP boriti za prava žena, posebno za pravo žena na pobačaj, ali i za veću participaciju žena u stranačkoj politici.

Koji su po vama ključni problemi žena danas u Hrvatskoj?

Problem nasilja nad ženama, koje je u porastu, kao i femicid, problemi su o kojima je javnost upoznata tijekom procesa ratifikacije Istanbulske konvencije i bez sumnje predstavljaju najgoru vrstu manifestacije problema rodnih stereotipa i seksizma. Sudeći, pak, prema broju pritužbi upućenih Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, područja rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti na vrhu su te liste. Područje usklađivanja poslovnog i privatnog života žena, pogotovo u svjetlu majčinstva, još jedan su izazov s kojim se društvo mora uhvatiti u koštac. Tu je, naravno, nezaobilazno i pitanje reproduktivnih prava i tretmana žena u bolnicama, na što je trenutno usmjeren i velik interes javnosti. Pitanje političke (ne)participacije žena gotovo pa zaokružuje sva područja diskriminacije žena, jer se od političkog djelovanja, osobito političarki, očekuje da budu ključan faktor u rješavanju problema diskriminacije žena. Prema dostupnom Izvješću Europskog instituta za ravnopravnost spolova, upravo je pre mala zastupljenost žena u politici veliki problem koji traje dugo vremena i teško se rješava. Svakako bih istaknula i problem tretmana žena u medijima. Mediji reflektiraju društvenu zbilju i ako u svom izvještavanju promoviraju rodne stereotipe, šalju snažnu negativnu poruku društvu.

Kao šefica Foruma žena SDP-a za što ćete se zalagati u svom mandatu?

Ne postoji područje ljudskoga života kojeg možemo promatrati neovisno o realizaciji prava žena ili koje je izuzeto od utjecaja na život žena. Zato mogu samo reći što je ono što u ovom trenutku vidim na listi prioriteta. Socijalno i ekonomsko osnaživanje žena oduvijek predstavlja nezaobilazan dio programa svih socijaldemokrata i socijaldemokratkinja. Veliku pažnju posvetit ću području reproduktivnih prava te borbi protiv diskriminacije po osnovi roda. Zalaganje za puni rodni paritet i političku participaciju žena, podrazumijevaju se kao djelovanje interesnog oblika organiziranja političke stranke s lijeve strane političkog spektra. No, kao što sam rekla, nema područja koje može i smije biti gurnuto u stranu kao manje važno. Društvena dinamika nametat će teme o kojima Forum žena SDP-a i ja, kao njegova predsjednica, moramo imati jasan stav i zagovarati njegovu realizaciju.

Zakon o udomiteljstvu izazvao je sukobe na političkoj sceni i otvorio novu ideološku frontu. Hoće li se Forum žena boriti za korak više, da se istospolnim parovima dozvoli i posvajanje djece?

Kao jedna od autorica Zakona o životnom partnerstvu, zalažem se za širenje prava osoba homoseksualne orijentacije. U odnosu prema djeci u obiteljskoj zajednici mala je razlika između udomiteljstva i posvajanja. Imperativ toga odnosa u udomiteljstvu i roditeljstvu istovjetni su: ljubav, sigurnost, briga, skrb i posvećenost djeci od strane odraslih osoba s kojima žive. Zato bi bilo licemjerno tvrditi da su istospolni parovi primjereni udomitelji, ali ne i posvojitelji. Svima koji se pozivaju na nespremnost društva na takav korak zbog tradicionalnih vrijednosti koje dominiraju u društvu te ističu rizik stigmatizacije te djece kao protuargument, poručujem da je zadaća svih nas da se borimo protiv predrasuda, zagovaramo toleranciju i inkluzivnost.

Što kažete na stavove Željke Markić i njene udruge da su djeca iz istospolnih obitelji sklonija kaznenim djelima, porocima,...?

Nakon očitovanja 200 hrvatskih stručnjaka, psihologa i socijalnih pedagoga u najvećem broju, koji svakodnevno rade s djecom i koji su potpisnici stajališta da je za ishod djeteta ključna stabilnost odnosa roditeljskog para, ljubav, privrženost, briga i posvećenost djetetu, a nikako ne seksualna orijentacija roditelja, niti ja, a ni netko drugi tu više nema što dodati.


 
Vjerujete li da je sukob HDZ-a i HNS-a koji taj zakon šalje i na Ustavni sud fingiran?

SDP je u koaliciji s HNS-om obnašao vlast na nacionalnoj razini četiri godine. U tome razdoblju zalagali su se za promicanje prava LGBTIQ populacije. Jesu li i danas ideološki na istoj poziciji, jesu li im namjere iskrene ili se šlepaju na staroj slavi jako mi  je teško reći, jer mene su, kao i mnoge druge nekim svojim dosadašnjim postupcima zbunili i zaprepastili. Na ovo pitanje bolje će odgovoriti zastupnice i zastupnici u Hrvatskome saboru. Informacije o konkretnim postupcima pojedinih klubova zastupnika njima su, za razliku od mene, izravno vidljive i dostupne. Pojedini tekstovi objavljeni u medijima stvorili su dojam.
 
Što je sa zakonom o pobačaju, tražite li liberalizaciju po tom pitanju?

Forum žena SDP-a uključen je u rad SDP-ovog Savjeta za zdravstvo koji radi na našem prijedlogu zakona koji će regulirati pitanje pobačaja. Naš stav je da pobačaj u javnim zdravstvenim ustanovama mora biti besplatan, te teritorijalno, informacijski i fizički dostupan. To znači da žena koja se odlučila na takav korak, koji je bez sumnje za nju traumatičan, mora na jednostavan način dobiti informaciju o tome gdje taj zahvat može izvršiti, da se ne smije dogoditi da zbog priziva savjesti ginekologa u bolnici blizu svog mjesta stanovanja putuje u udaljenu bolnicu. Dakle, u bolnici koja ima uspostavljenu ginekološku službu, mora biti dovoljan broj liječnika koji taj zahvat vrše. Kada govorimo o tome da pobačaj mora biti besplatan, SDP je u potpunosti u skladu sa zahtjevima Komisije za status žena Ujedinjenih naroda.

Iako je Ustavni sud kazao da se pobačaj ne može zabraniti, zbog priziva savjesti mnogima ostane nedostupan. Kako to urediti?

Različita su stajališta u pogledu priziva savjesti ginekologa. Neki smatraju da one liječnike koji rade kao kliničari ukoliko odbiju radi priziva savjesti izvršiti pobačaj, treba kažnjavati. Neki smatraju da ginekolozi koji ulože priziv savjesti ne mogu ni raditi neposredno s pacijenticama, neki se zalažu za kvote prilikom prijama ginekologa u službu s ciljem da uvijek bude osiguran broj onih koji su pobačaj spremni izvršiti. Pitanje priziva savjesti problematizira se i s pozicije ljudskih prava. No, ono što je hrvatski problem jest nepostojanje regulirane procedure za ulaganje priziva savjesti, obrasca, te registra liječnika koji su uložili priziv savjesti. Pobačaj je medicinski zahvat i sukladno još uvijek aktualnom zakonu iz 1978., mora se omogućiti njegovo izvršenje. Stoga na odjelu ginekologije bolnice mora postojati određeni broj liječnika koji nisu pod prizivom savjesti.

Koja je vaša ocjena društvene klime u Hrvatskoj i dodvorava li se ova Vlada Crkvi i konzervativnim udrugama?

Činjenica je da Republika Hrvatska ima sklopljene međunarodne ugovore s Vatikanom u više područja i da odredbe takvih ugovora moraju obje strane poštovati. Postoje zahtjevi s više strana, pa i sa strane SDP-a, da se ti ugovori revidiraju. Društvenu klimu u odnosu prema rodnoj ravnopravnosti i pravima žena oslikavaju i događaji poput prosvjeda nekih udruga koje se zalažu za zabranu pobačaja u Hrvatskoj. Smatram da su takve i slične inicijative loše za građane i građanke ove zemlje, a o zabrani pobačaja i nemogućnosti ostvarenja takvih stremljenja odredio se i Ustavni sud.

Kada pak gledamo stranačku politiku, za koje ćete se ciljeve boriti unutar SDP-a koji u Saboru ima nikad manje žena?

Velika i važna zadaća Foruma žena, ali i stranke u cjelini, je da tzv. zip sustav, sustav naizmjeničnog poretka žena i muškaraca na izbornim listama, koji je ugrađen u odredbe aktualnog Statuta stranke, zaživi u praksi. Uvođenjem takvog načina kreiranja izbornih lista, SDP je napravio veliki iskorak u odnosu na druge aktivne političke stranke, trasirao put ostalima za rješavanje već spomenutog gorućeg problema slabe zastupljenosti žena u politici. Smještene na dnu izborne liste, obnašati dužnost zastupnica u parlamentu žene mogu samo kada se lista pomiče odlaskom muških kolega u izvršnu vlast. Pozicioniranje žena na dnu izborne liste je ono što je i presudilo tako malom broju SDP-ovki u Saboru. Forum žena će se posvetiti izradi standardiziranih kriterija za vrednovanje političkog rada i djelovanja žena u SDP-u, čime će, uvjerena sam,  otvoriti svojim članicama mogućnost ulaska na liste po pravednom kriteriju.

Zip model trebao bi biti korišten kod sastavljanja liste za EU parlament. Hoće li šef stranke ispoštovati to obećanje i očekujete li isti model sastavljanja lista i za parlamentarne izbore?

Odredbe Statuta i njihovo poštivanje, neumoljivi su. U slučaju nepoštivanja tih odredbi Glavni odbor, u čijem radu sudjeluje i veliki broj žena, ima ovlast listu koja nema primijenjen zip sustav proglasiti nestatutarnom i time nevažećom.

Kako gledate uopće na situaciju u SDP-u, pad rejtinga, loš rejting šefa stranke?

Bole me sukobi u SDP-u i teško mi pada loš rejting. Jedini put za sve nas je pronalaženje zajedničkog jezika i više komunikacije isključivo na stranačkim tijelima i u stranci. Baš svatko od nas mora prvenstveno poći od sebe  i zapitati se je li učinio maksimum kako bi se unutarstranački problemi riješili. Mi to dugujemo svim ljudima koji su nam dali svoj glas. Sve drugo dodatno će ih udaljiti od SDP-a.

Očekujete li uskoro i nove unutarstranačke izbore ne dođe li do stabilizacije?

Nažalost, velika različitost u našim očekivanjima na različitim razinama i dovela nas je do stanja u kojem se sada nalazimo.

Kada će doći vrijeme za ženu šeficu SDP-a ili ženu kandidatkinju SDP-a na predsjedničkim izborima?

SDP obiluje kvalificiranim, sposobnim ženama s iznimno puno iskustva koje su spremne preuzeti odgovornost. Zadaća Foruma žena je da ih dodatno osnažuje, potiče njihove političke ambicije, da one već profilirane i uspješne političarke ističe kao pozitivne primjere, a one kvalitetne, ali manje vidljive, učini vidljivijima. Uostalom, stručni pokazatelji govore kako područja u kojima žene obnašaju upravljačke funkcije pokazuju veći napredak nego ona u kojima su isključivo muškarci.

Ključne riječi

Komentara 71

CE
cenzura
16:48 03.12.2018.

Super su ove SDP-ovc(k)e! Homosexsualcima dati djecu na posvajanje a ženama poticaje za pobačaje! Nema šta, prava natalitetna politika!

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:48 03.12.2018.

Prvo hoćete besplatni pobačaj, a onda usvajanje? U istom članku?

Avatar Asterix
Asterix
16:49 03.12.2018.

Ovi SDP-ovci su nastrani. Nije mi jasno na koju foru misle doći na vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije