Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRTUALNI 'BERLIN ZID'

Istočni Nijemci triput siromašniji od zapadnih, čeznu za autoritarnim DDR-om

03.10.2023.
u 11:22

Između 1991. i 2021. oko četiri milijuna imladih stočnih Nijemaca emigriralo je na bivši savezni teritorij. Izgubljena je jedna generacija

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar votum
votum
13:05 03.10.2023.

Komunizam upropaštava ljude. Njihove radne navike, njihovo obrazovanje, njihov realni osjećaj vrijednosti. Komunizam je ZLO i gdje god je bio posljedice su dugotrajne.

CI
city007
13:22 03.10.2023.

Znate šta je zajedničko istočnim Njemcima ( barem cca 25% njih) i našim jugićima u RH? I jedni i drugi govore , da je prije bilo bolje tj u DDR i YU , nego danas u BDR i HR!! Ti ljudii nisu svjesni svoje nesvijesti…

Avatar Kajman
Kajman
12:08 03.10.2023.

Nitko nikoga nije tu preveslao, naprotiv. Slučaj s Njemačkom eklatanatan je primjer koliko neka ideologija može unazaditi neki narod. Boravio sam u Berlinu kada je pao zid i kada su istočni Nijemci nahrpili u Zapadni Berlin. Tih dana bile su ih pune ulice, puni dućani, samo su se šetali i očima pasli blagostanje koje su tu vidjeli. Svakom od njih u znak dobrodošlice Zapadna Njemačka je davala jednokratno po 100 DEM. Mnogi zapadni Nijemci u želji da im pomognu davali su im zaposlenje s plaćama istima kakve dobivaju i zapadni Nijemci no vrlo brzo se je ispostavilo kako su radne navike istočnih Nijemaca daleko ispod radnih navika zapadnih Nijemaca. Ne samo da nisu savjesno odrađivali svoj posao već su se pozivali na kojekakva prava koja im se moraju udovoljiti. Naravno bilo je i pozitivnih primjera, ali i dan danas se vidi razlika između onih koji su odrasli pod utjecajem istoka i onih sa zapada. Komunizam i sve njegove izvedenice koje su došle s istoka otrov su za narod pa ne čudi da i mi u Hrvatskoj i dan danas osjećamo taj poguban utjecaj komunizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije