Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.10.2017. u 12:42

Crkva poziva javne djelatnike da ne podlegnu zavodljivim i upitnim ponudama

Biskupi su rekli svoje „ne“ ratificiranju Istanbulske konvencije sa svoga zasjedanja.

Nije to, budimo iskreni, neka novost. Crkva se i prije oglašavala o tome i njezino se službeno „ne“ naslućivalo. Biskupi su bili vrlo oprezni, pa su Istanbulsku konvenciju podržali u onome dijelu zakona „koji štite žene i obitelji od nasilja, kojega kod nas ima sve više“. No, nisu podržali onaj dio koji „uz plemenite nakane obrane od nasilja ‘implementira’ u sadržaj zakonskog akta terminologiju ‘rodne ideologije’“. Citirali su pritom papu Benedikta XVI., koji je za rodnu ideologiju rekao da je „atentat na oblike obitelji koje čine otac, majka i djeca“, te papu Franju s lanjskog susreta mladih u Poljskoj koji je rekao da se radi o „ideološkoj kolonizaciji“. Sasvim dovoljno da svoj stav potkrijepe neupitnim crkvenim autoritetima.

Međutim, ono što je i dalje ostalo pod znakom pitanja je kako će njihov stav i njihova poruka odjeknuti u javnosti. I to ne toliko u onoj široj, nego „užoj“, tj. političkoj. Hoće li, primjerice, saborski zastupnici, koji se izjašnjavaju kao kršćani (bez obzira na to kojoj stranci pripadali), tj. kao pripadnici Katoličke crkve, poslušati glas biskupa, koji, uz to što predstavlja glas crkvenog autoriteta, ujedno je i glas svačije pojedinačne savjesti.

Konferencija za novinare povodom 55. plenarnog zasjedanja HBK-a
1/17

Biskupi su, zapravo, objavom ovoga svoga stava sve naše kršćane političare stavili na svojevrstan ispit. Hoće li se njihova odluka, kada dođe do ratifikacije, ravnati po političkim odlukama i stranačkim stegama, tj. nekim tobože višim interesima, ili će u jasno artikuliranom stavu Crkve zrcaliti svoju savjest i reći „ne“ trendovima koji rod i spol ne kroje po mjeri čovjeka, nego po mjeri nečijih interesa. Biskupi kažu da se Crkva „zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju“ i pozivaju „odgovorne i javne djelatnike da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni“.

Vidjet ćemo tko će ih poslušati.

Komentara 9

Avatar krcedolac
krcedolac
17:05 16.10.2017.

Kršćan političar je oksimoron...kao i drveno željezo.

MO
mobitel20
13:46 16.10.2017.

Katolicki svijet je najnapredniji u zastiti ljudskih prava a poglavito po jednakosti zena. Prve zakone donijele su drzave krscanske tradicije. Prvo odvajanje vjere od sluzbene drzave provela je Rimokatolicka Crkva. Za razliku od nekih protestanata, pravoslavaca, islama...Odnosi unutar Crkve su nasa stvar, a kao dio drustva imamo pravo i kao vjernici i kao punopravni(valjda?!) gradjani zagovarati svoja uvjerenja i u "opcem drustvu i drzavi"! Barem sa istim pravom kao sto to rade agrsivni antikatolici! Po ovom pitanju pokusavaju sve nas uciniti glupima trubeci mantre o "prqvima zena i borbi protiv nasilja nad zenama", a mi vjernici katolici smo prvi koji se borimo za ta prava i nitko ih ne dovodi u pitanje! Ali smo apsolutno protiv seta mjera, od kojih je "biranje spola kao cipela" je samo jedna od njih, kojima se zeli razoriti obitelj kao i prirodno stvaranje obitelji! Protiv smo izinjeringa koji zeli dovesti do toga da bilo tko u "banci sperme" doslovno kupuje dijete pa ga onda odgaja u svom "individualnom" ozracju uceci ga da moze biti malo musko pa malo zensko...Doslovno k tome vodi Istanbulska Konvencija jer one opce odredbe Zapadni svijet odavno provodi i ima u svome zakonodavstvu ! Neka se Soros i njegovi placenici angaziraju da drzave izvan Europe to prihvate, pa ce nasi potomci za jedno 500 godina sjesti s njima i razgovarati...

DU
Deleted user
13:57 16.10.2017.

Naravno, katolički političari, nisu tu da misle, već da rade, onako kako im narede velike vođ..pardon velečasni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije