Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tijekom organiziranog lova

Ispalio nekoliko hitaca prema divljači pa pogodio drugog lovca: 53-godišnjak teško ozlijeđen

Puska
Boris Scitar/PIXSELL
05.12.2021.
u 12:33

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja te će o provedenim izvidima dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu

Lovac je, u subotu prijepodne, ranjen prilikom lova na šumskom području kod Stancije Peličeti. Pulska policija zaprimila je dojavu o nesreći 10.55 sati. 

Provedenim očevidom, utvrđeno je kako je 61-godišnji hrvatski državljanin, tijekom organiziranog lova, iz puške ispalio nekoliko hitaca prema divljači, a jedno zrno je pritom pogodilo i 53-godišnjeg hrvatskog državljanina. Ozlijeđeni muškarac prevezen je u pulsku bolnicu gdje je utvrđeno kako je teže ozlijeđen te je zadržan na liječenju.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja te će o provedenim izvidima dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, navode iz Policijske uprave istarske i apeliraju na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja. Podsjećaju na neke od osnovnih pravila:

- Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je kako je lovačko oružje vatreno oružje kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja. S oružjem i streljivo mora se postupati s osobitom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju.

Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje ga nisu ovlaštene posjedovati (pogotovo djeci), i to zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu. Vlasnik je dužan oružje čuvati u stambenom ili drugom prostoru u mjestu prebivališta, a ukoliko odlazi na vrijeme duže od godinu dana, oružje treba predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za držanje ili držanje i nošenje oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem.

Budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće/jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje. Policija također upozorava građane koji beru gljive, planinare, voze bicikl ili šetaju na mjestima gdje se odvija lov da radi vlastite sigurnosti nose reflektirajuću ili svjetliju odjeću - navodi policija. 

VIDEO Brojne ulice i prometnice u Splitu pod vodom: Obilna kiša poplavila grad

Ključne riječi

Komentara 4

AN
ante555
18:09 05.12.2021.

Kad stvarno ne znaju sto ce sa sobom uzmu pusku i u lov i uzivaju u ubijanju, grozno. Rigoroznu kaznu za ovog tupana

IZ
Izilajf
21:21 05.12.2021.

To jedino dobro, što pucaju jedni na druge👍

MU
multikultivator
13:06 05.12.2021.

Nikakve stete, ti psihopati nisu bolje ni zasluzili, zelim im sve najgore u zivotu,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije