Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kastelan osuđen

Ispalio dva hica za upozorenje pa tek onda pucao u žrtvu

teo kastelan (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
11.03.2013.
u 19:27

Kastelan je ispalio dva hica upozorenja pokraj Tišljara, a kako se nastavio kretati, Kastelan je zapucao u njega

Teo Kastelan (26) za zagrebačkom Županijskom sudu danas je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od pet godina i dva mjeseca zatvora zbog ubojstva Ivice Tišljara (58) u prekoračenju nužne obrane te ranjavanja Mladena Matule (36) 19. svibnja 2011. u kafiću Capar u Velikom Trgovišću. Vijeće pod predsjedanjem suca Tomislava Juriše izreklo mu je i mjeru obvezatnog psihijatrijskog liječenja te liječenja od ovisnosti o alkoholu i drogama. Riječ je o ponovljenom postupku jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom je Kastelan bio osuđen na šest godina zatvora.

Prema optužnici, ubojstvu je prethodio verbalni obračun i naguravanje između Tišljara i Kastelana, a tom prigodom Tišljar je u krvi imao 2,49 promila alkohola. Prije no što je pucao u Tišljara, Kastelan je ispalio dva hica upozorenja mimo njega, a kako se Tišljar nastavio kretati prema njemu, Kastelan je pucao u njega. Nakon toga je pucao i u Matulu, koji je pak u krvi imao 2,86 promila alkohola. Obrazlažući presudu, sudac Juriša ja kazao kako je sudsko vijeće iz provedenih dokaza zaključilo da je riječ o prekoračenju nužne obrane jer je Tišljar nasrtao na Kastelana čak i kada je ovaj prethodno ispalio hice upozorenja.

– Tišljarevo ponašanje u toj situaciji je sve samo ne logično jer on goloruk nasrće na čovjeka s pištoljem. No ovdje se ipak ne radi o nužnoj obrani, već o prekoračenju jer je na optuženog išao goloruk čovjek. A optuženi je mogao pucati u ruke ili noge, umjesto u tijelo Tišljara, što je upravo ona tanka granica između nužne obrane i prekoračenja nužne obrane – kazao je sudac.

>> \"Hoćeš da te ubijem\", rekao je mladi Teo i zapucao kao u filmu

Komentara 10

SE
Sejo
19:59 11.03.2013.

Pitam se kako bi ja postupio.Ide lik prema meni a ne znam da li ima oruzje ,a namam vremena da ciljam ,pogotovo ako sam popio/Ovo je kazna i za sve normalne ljude.Moras umrijeti da bi dokazao da si nevin.

LU
Lujo123
20:21 11.03.2013.

Je tipičan hrvatski sudac. Da mene napadnu dvojica (bili pijani ili ne) ja bi samo jedan metak upozorenja ispalil. Daj Bože da ovog **** od suca isto napadnu dvojica i nauče ga pameti kad ga već hrvatska vlada nemre!

PO
ponavljac
19:48 11.03.2013.

Još jedan primjer našeg kvalitetnog pravisuđa , tak osudac smatra kako je čovjek koji je napadnut u stanju mirno razmišljati gdje će ciljati , a ako ovome nisu bila dovoljna 2 metka upozorenja , šta ga je moglo zaustaviti? Zatoto trebamo što više ovakvih visokoobrzaovnaih , hladnokrvnih ljudi poput ovog suca i sličnih. Koliko vidim čovjeka su dvojica napala, pa šta je trebao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije