Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU-Island

Islanđani, mi vas čekamo. Odlučite se do jeseni želite li ući u EU

premije gunnlaugsson
Reuters
17.07.2013.
u 12:00

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je Islanđanima da poštuje njihovu odluku da suspendiraju pregovore o članstvu u EU..

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je Islanđanima da poštuje njihovu odluku da suspendiraju pregovore o članstvu u EU, ali da sat otkucava i da Island treba što prije jasno odgovoriti želi li nastaviti trenutačno suspendirane pregovore ili ih želi potpuno prekinuti i nikad im se više ne vratiti. Novi premijer Islanda Sigmundur Gunnlaugsson jučer je u Bruxellesu izjavio da će odluka o tome biti donesena na referendumu, ali da još nije odlučeno o datumu održavanja referenduma.

Islandska vlada priprema izvješće o statusu pristupnih pregovora i odnosa s EU, o čemu će islandski parlament raspravljati na jesen. I Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, s kojima se islandski premijer jučer odvojeno susreo u Bruxellesu na svome prvom inozemnom putovanju otkako je proljetos izabran, naglasili su da što prije treba riješiti trenutačnu neizvjesnost nastalu odlukom Islanda da suspendira pregovore s EU, iako ne i da potpuno od njih odustane.

– Sat otkucava i u obostranom je interesu da odluka bude donesena bez daljnje odgode – rekao je Barroso nakon sastanka s premijerom Islanda Gunnlaugssonom. – Pod uvjetom da Island to želi, mi ostajemo spremni za nastavak pristupnih pregovora – dodao je predsjednik Komisije.

Gunnlaugsson je u izjavi nakon tog sastanka rekao da se “slažemo o važnosti suradnje, ali moramo pričekati da vidimo kakav bi to oblik suradnje mogao biti”.

Posjet islandskog premijera Bruxellesu pao je samo dan nakon što su Irska, Francuska, Španjolska i Velika Britanija zatražile od EU da kazni Island zbog “neodrživog i neodgovornog” izlova skuše. Islandskim ribarima moglo bi biti zabranjeno pristajanje u lukama EU ako Komisija odluči kazniti Island zbog prekomjernog izlova skuše.

>>Island odustao od ulaska u EU: \'To je demokracija\'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije