Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG RIJETKIH NUSPOJAVA

Island do daljnjega obustavio cijepljenje Modernom

Cijepljenje Pfizerom
Sanjin Strukic/PIXSELL
08.10.2021.
u 22:17

Odluka je motivirana povećanom učestalošću miokarditisa i perikarditisa nakon cijepljenja tim cjepivom, precizirao je glavni epidemiolog u priopćenju

Island je u petak obustavio primjenu cjepiva američkog laboratorija Moderne protiv covida-19 zbog rijetkih slučajeva upale srčanog mišića, čime je učinio korak dalje od svojih nordijskih susjeda koji su samo ograničili upotrebu tog cjepiva.  

"Pošto je opskrba Pfizerovim cjepivom u zemlji dovoljna, glavni epidemiolog je odlučio da se na Islandu ne koristi Modernino cjepivo", objavljeno je na stranici Uprave za zdravstvo. 

Odluka je motivirana povećanom učestalošću miokarditisa i perikarditisa nakon cijepljenja tim cjepivom, precizirao je glavni epidemiolog u priopćenju.

Dva mjeseca, Island je gotovo isključivo za dodatnu dozu koristio Modernino cjepivo za Islanđane cijepljene Janssenom, cjepivom u jednoj dozi američkog laboratorija Johnson & Johnson, kao i za starije i imunokompromitirane osobe koje su primile dvije doze drugog cjepiva. 

To neće utjecati na kampanju cijepljenja na tom otoku s 370.000 stanovnika, gdje je 88 posto starijih od 12 godina u potpunosti cijepljeno. 

Od četvrtka su Švedska i Finska također obustavile upotrebu Modernina cjepiva, ali samo za mlađe od 30 godina, a Danska i Norveška su to službeno savjetovale za mlađe od 18 godina, također zbog rijetkih slučajeva miokarditisa i perikarditisa. Švedske vlasti navode da je većina tih upala blaga i prolaze same od sebe.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci

 

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
17:49 09.10.2021.

"Rijetke nuspojave" ali prestaje primjena!!! Kaj nas vi stvarno držite budalama???

AA
aabbcc
07:55 09.10.2021.

Pa neka sad probaju cijepiti narod sa nekim drugim cjepivom mozda bude bolje.

PR
pravednik2
19:15 09.10.2021.

Cijepljeno potpuno 88% starijih od 12. Malo više nego kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije