Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Iskočio iz stranačkog dresa da bi pomogao građanima, ali i – sebi

Davor Miličević
Patrik Macek/PIXSELL
16.09.2015. u 12:00

HDZ-ovac koji je podržao Vladino rješenje “zbog altruizma” ima CHF kredit

Gotovo je nevjerojatno da najveća oporbena stranka koja pretendira na vlast ni tri dana prije glasovanja u Saboru o Vladinu prijedlogu rješenja krize s kreditima u švicarskim francima nema jasan stav tom važnom problemu koji bi mogao imati velike reperkusije na ionako slabo hrvatsko gospodarstvo.

U posljednjih desetak dana, otkad je objavljen Vladin prijedlog, iz tabora HDZ-a dolazile su dijametralno suprotne izjave – od toga da će HDZ podržati zakone, ali inzistirati da se obeštete i dužnici koji su već otplatili kredit, kao i oni kojima je kredit prekinut, preko tvrdnje predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da zakon opterećuje banke te da je bolji crnogorski model u kojemu rizik snose i banke i država i dužnici, do prijetnje da HDZ neće dopustiti da Vlada Hrvatsku ovim rješenjem gura u grčki scenarij. Ako u HDZ-u uistinu vjeruju da je ovakvo rješenje preveliko opterećenje za banke te da bi sve moglo rezultirati još ozbiljnijim problemima za građane, onda bi od prvog dana trebali imati jasan stav, ako ne i konkretno rješenje koje je bolje od predloženog.

Nepotrebno su se izložili napadima da su političke kukavice ili pak agenti banaka u Hrvatskoj, a unatoč tome i dalje nemaju jasan stav. Nakon ove buke iz HDZ-ovih redova pozitivno iznenađenje bio je njihov zastupnik Davor Miličević koji je na saborskom Odboru za zakonodavstvo podržao Vladin prijedlog rješenja krize sa švicarskim francima. Objasnio je poslije da je glasovao po osobnom uvjerenju, da mu kao gradonačelniku Županje svakodnevno dolaze građani koji zbog kredita u švicarcima teško žive pa ovo vidi kao rješenje koje će pomoći tim ljudima. Plemenita odluka, no sliku mijenja podatak da je i sam Miličević 2004. podigao kredit od 75 tisuća CHF na 20 godina, što znači da njegov motiv nije bio čisti altruziam. No, bit cijele priče se ne mijenja – nije važno donosi li Vlada ovo samo da bi prikupila bodove birača pred izbore, nije važno ni iz koje stranke je stiglo rješenje, važno je jedino pomoći građanima koji godinama muku muče s otplaćivanjem kredita.

>>HNB: Trošak konverzije kredita u švicarcima - oko 8 milijardi kuna

>> Franak: Vujčić se ponaša kao meteorolog, a za pogrešne prognoze ne odgovara nikome

Komentara 10

KU
Kuburamile
12:29 16.09.2015.

HDZ ima jasan stav samo okupirani serijski mediji nameću tu pricu. HDZ je odmah rekao problem franka moramo riješiti a ne na ovakav način, treba obuhvatiti sve ljude koji su zaduženi u francima i one koji su otplatili i onee kojima je kredit otkazan. Yugokomunisticka mediji obmanjuju Hrvate. Badava vam Yugo komunisti Hrvati vam ne vjeruju.

GA
gavrillo
12:21 16.09.2015.

Kod nas treba proći tri godine da Vlada reagira. Zar nije to žalosno?! I onda bi htjeli još jedan mandat.

MA
markinos
12:18 16.09.2015.

Ne vidim zašto se od ovakvih stvari rade vijesti. Naravno da svatko normalan treba podržati konverziju. Isto su učinili i neki drugi članovi Vlade pa i ministar Lalovac koji i sam ima kredit u švicarcima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije