Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin u Marseilleu

Koljač je imao osam identiteta

Foto: Reuters
03.10.2017.
u 16:03

Istodobno, simpatizer Islamske države nožem i gaženjem automobilom ranio je pet osoba u kanadskom Edmontonu

Gotovo čitav svijet danas je na udaru terorističke organizacije Islamske države.

Unatoč tome što su izgubili gotovo cijeli teritorij i u Iraku i u Siriji, teroristi i dalje ubijaju u cijelom svijetu. Stručnjaci za sigurnost strahuju da bi europske zemlje, koje su postale učestale mete terorističkih napada, mogle postati prave ratne zone, poput Afganistana, Iraka i Izraela, gdje gotovo ne prođe dan, a da se ne dogodi nekakav teroristički napad i gdje više nitko nije siguran. Unatoč činjenicama da sigurnosne službe u gotovo svim slučajevima tvrde kako se radi o teroristima tzv. vukovima samotnjacima, najnoviji teroristički napadi, u Kanadi i Francuskoj, demantiraju njihove teze s obzirom na to da su ta dva napada bila organizirana te su se u koordinaciji trebala u isto vrijeme dogoditi i u Libanonu, Alžiru i u Rusiji.

Vikao “Bog je velik!”

Francuska policija još uvijek sa sigurnošću ne može potvrditi pravo ime i prezime terorista koji je u Marseilleu, na glavnom kolodvoru, zaklao dvije žene.

Terorist je 29. rujna, pod sumnjom da je počinio pljačku, bio uhićen u Lyonu, ali je zbog nedostatka dokaza pušten na slobodu dva dana prije zločina. Imao je osam lažnih imena i nekoliko različitih mjesta rođenja te državljanstva. Svaki put kad bi bio zaustavljen, dao bi druge identifikacijske isprave.

U jednom trenutku kaže da je rođen u Francuskoj, u drugom da je pak iz Alžira. Isto tako, posjedovao je dokumente tuniskog državljanstva u kojima piše da je rođen u gradu Benzret, a putovnica je izdana 9. studenog 2014. Francuski vojnici usmrtili su napadača, a svjedoci kažu da je prije napada vikao „Allahu Akbar!“ (Bog je velik). Kao po običaju, odgovornost za ovakve kukavičke napade preuzeo je ISIL

Izbjeglica iz Somalije

Istodobno, kanadski premijer Justin Trudeau nazvao je terorističkim činom napad u Edmontonu u Kanadi, kada je nožem i gaženjem automobilom napadač ozlijedio pet osoba. Riječ je o 30-godišnjem Somalijcu koji je u zemlju ušao kao izbjeglica, a policiji je otprije poznat zbog propagiranja ekstremističke ideologije. Somalijac je udario policajca koji je regulirao promet ispred stadiona Commonwealth u Alberti tijekom utakmice kanadske nogometne lige, nakon čega ga je ubo nožem nekoliko puta, a zatim pobjegao. U automobilu je imao zastavu Islamske države.

Ključne riječi

Komentara 3

ZI
zimerman
16:27 03.10.2017.

Problem je u politickoj ljevici koja im dobusta sve a zauzvrat dobijaju ljihove glasove na izborima

SA
Shariel Aron
16:15 03.10.2017.

Tako je to kad francuska policija i tajne službe ne rade posao kako treba.Neka unajme Mossad da im napravi reda među teroristima.

KE
kelab
16:11 03.10.2017.

„Allahu Akbar!“ = Alah je veci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije