Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iseljenici

Iseljenici: Obama se sjetio Hrvata, neka bude uzor hrvatskoj politici

obama, kosor
Foto: Reuters
1/5
09.04.2010.
u 18:32

Od premijerke Kosor i predsjednika Josipovića Hrvati očekuju imenovanje generalnog konzula u Chicagu, čije je mjesto prazno već dvije godine.

Vijest da je američki predsjednik Barack Obama u četvrtak u Pragu tijekom susreta s Jadrankom Kosor spomenuo Hrvate koji žive u Chicagu te naglasio „da bi bilo dobro da premijerka dođe u Chicago" oduševila je naše iseljenike u Americi.

>>Premijerka Jadranka Kosor pozvala Obamu u Hrvatsku

Obamina izborna baza

– Velik broj Hrvata živi u Chicagu – rekao je Obama potvrđujući da dobro zna koliko su Hrvati brojna i utjecajna etnička skupina u Chicagu, a to je njegov matični grad i prva izborna baza. To znači da je predsjedniku poznato kako je i od brojnih hrvatskih iseljenika dobio glas na izborima najprije za senatora, a potom i za predsjednika. Velik broj od gotovo 100.000 Hrvata, koliko se procjenjuje da ih živi u Chicagu, nastanjen je u južnom dijelu u kojem je nekada sa siromašnom crnačkom zajednicom radio mladi Obama.

– Lijepo je od Obame da se sjetio Hrvata u Chicagu i na to možemo biti ponosni. To bi trebala biti i poruka svima u hrvatskoj politici koji podcjenjuju ili zanemaruju hrvatsku zajednicu u Americi jer nakon gotovo dvadeset godina hrvatske državnosti i dalje nisu svjesni koliki je zapravo kapital naše iseljeništvo u odnosima između dvije države – komentirao je Vedran Nazor, predsjednik Hrvatske akademije Amerike. Brojni su čikaški Hrvati uključeni u život grada poput poznatog povjesničara dr. Ante Čuvala, Gotovinina odvjetnika Luke Mišetića, košarkaša Tonija Kukoča, odvjetnika i političara Anthonyja Peraice...

– Obamino spominjanje Hrvata neće proći bez odjeka u medijima i među poslovnim ljudima, a važno je i za hrvatski turizam – istaknuo je Bernard Luketich, predsjednik najbrojnije hrvatske udruge u Americi.

Naši su ljudi dolazili u Ameriku već od dana njezina otkrića. Vjerojatno je da su se neki od njih nalazili i na Columbovim brodovima kada je 1492. otkrio Ameriku! Iako hrvatska zajednica u Chicagu nije među najstarijima u Americi, ipak će u svibnju proslaviti 170. godišnjicu dolaska u taj grad i tim povodom bit će objavljena i knjiga o Hrvatima.

Gradonačelnik Chicaga Richard M. Daley u svojim govorima često hvali Hrvate, a naša veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar-Kitarović ističe da uvijek rado posjećuje njihove udruge i kulturna događanja jer su odlično organizirani i spremni pomoći domovini. Obaminu izjavu o Hrvatima u Chicagu naša diplomacija ocjenjuje pozitivnom ističući da "imamo najbolje ambasadore i poslovne posrednike te promicatelje dobrih vijesti o Hrvatskoj" upravo u našim iseljenicima. Zanimljivo je da je u Chicagu, i uz pomoć katolika, muslimanska hrvatska kolonija sagradila prvu džamiju i kulturni centar 10. veljače 1957. godine.

Konzul gerant

Generalni konzulat RH u Chicagu otvoren je 7. travnja 1999., ali mjesto generalnog konzula nije popunjeno gotovo dvije godine nakon što je na dužnost veleposlanice u Izraelu otišla generalna konzulica Zorica Matković. Njenu ulogu uspješno je preuzela mlada diplomatkinja Pea Renee, konzul gerant, ali od premijerke Kosor i predsjednika Josipovića hrvatski iseljenici očekuju brzo imenovanje generalnog konzula.

Komentara 31

CB
cba
20:43 09.04.2010.

sad će oni imenovati nekog udbaša..

TU
tunjavko
02:12 10.04.2010.

Dobro da joj Obama nije rekao da je Chicago najveci Srpski grad poslije Beograda. To bi ju sokiralo i odmah bi dosla u posjetu, pogotovo srpskim izbjeglicama iz Hrvatske, a mozda bi posjetila i grob vojvode pop Momcila Djujica.

SI
SimpleMinds
19:48 09.04.2010.

Zašto da ode u Chichago ova premijerka? Ona nije Hrvatica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije