Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S 82 posto glasova

Irci na referendumu premoćno odlučili – ubuduće lakše do razvoda

Dublin
Foto: Thinkstock
Autori: Hina, Dino Brumec
27.05.2019.
u 09:16

Osamdeset dva posto birača izjasnilo se za ukidanje ustavne odredbe koja obvezuje bračni par da živi odvojeno četiri od pet godina prije podnošenja zahtjeva za razvod

Irci su velikom većinom odobrili ukidanje ograničenja za razvod braka na referendumu čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, što je novi zaokret u zemlji s katoličkom tradicijom.

Osamdeset dva posto birača izjasnilo se za ukidanje ustavne odredbe koja obvezuje bračni par da živi odvojeno četiri od pet godina prije podnošenja zahtjeva za razvod.

Referendum se održao u petak, istodobno s europskim izborima, uz odziv od 51 posto.

Irska vlada najavila je da će podnijeti novi nacrt zakona u kojemu će razdoblje obvezne razdvojenosti smanjiti na dvije od tri godine prije podnošenja zahtjeva. Usto će se u Irskoj proglasiti valjanima i razvodi o kojima su odluku donijeli inozemni sudovi.

Razdoblje četverogodišnje razdvojenosti bio je uvjet naslijeđen s prethodnog referenduma održanog 1995. na kojemu su Irci tijesnom većinom od 50,3 posto odobrili zakon o razvodu braka. Referendum se održao točno godinu dana nakon referenduma na kojemu se 66 posto Iraca izjasnilo za ukidanje ustavne zabrane pobačaja.

Zanimljivo je da su liberalizaciju zakona o razvodu podržale baš sve glavne političke stranke čime se dokazuje da to u Irskoj danas nije kontroverzno pitanje. Protiv su bili određeni katolički aktivisti.

Ključne riječi

Komentara 1

VJ
vjaceslav
04:28 28.05.2019.

kudikamo bolje rješenje je - uopće ne sklapati brakove ili sklapati samo istospolne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije