Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove napetosti

Iran zaprijetio slanjem ratnih brodova blizu američke obale

brod (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
27.09.2011.
u 20:03

Kontraadmiral Sajari je najavio prisutnost iranske mornarice u blizini američkih morskih granica.

Dugogodišnja napetost između SAD-a i Irana mogla bi dosegnuti novi vrhunac nakon što je šef iranske mornarice Habibolah Sajari zaprijetio slanjem ratnih brodova sve do američke obale, prenosi Reuters.

- Kao što su arogantne sile bliske našim morskim granicama, i mi ćemo biti prisutni blizu američkih morskih granica - izjavio je kontraadmiral Sajari na ceremoniji kojom se obilježavala 31-godišnjica početka Iransko-iračkog rata.

Iako Sajari nije ulazio u detalje, poput točnog vremena i opsega moguće akcije, njegova je izjava, koju je prenijela iranska novinska agencija IRNA, protumačena kao prijetnja SAD-u s kojim je Iran već dugo u zategnutim odnosima. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad poznat je po svojim antisemitskim izjavama i verbalnim napadima na Izrael i SAD, koji ga kritiziraju zbog sve većeg ulaganja u nuklearne kapacitete. Iran je zaoštrio i odnose s donedavno prijateljski nastrojenom Turskom nakon što su tamošnje vlasti najavile kako bi mogle dopustiti NATO-u da sagradi sustav radara koji bi detektirao projektile koji dolaze izvan Europe.

Iran je ove godine nakon pada egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka poslao ratne brodove u Sueski kanal, kroz koji je iranska mornarica zadnji put prošla prije 30 godina. Taj je potez naišao na veliko protivljenje svjetskih sila, poglavito Izraela, stoga je za očekivati da će i ova Sajarijeva najava naići na oštre kritike i osude međunarodne zajednice.

Komentara 551

ŠA
Šahab
06:09 28.09.2011.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Teheran

OB
-obrisani-
14:47 28.09.2011.

primjedba

PR
prepri43
11:50 28.09.2011.

Al se tresu SAD-ističke gaće! Da nije žalosno bilo bi smiješno! Ali je svakako simpatično! Barem neko da se nađe i suprostavi jedinoj super sili na svijetu koja nije više ona u koju smo toliko vjerovali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije