Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukinute sankcije

Iran mijenja odnose na ekonomskoj karti svijeta

Iranski predsjednik
Foto: Reuters
1/2
18.01.2016.
u 23:20

I dok je većina zapadnih vlada pozdravila ukidanje sankcija, Saudijska Arabija i Izrael iskazali ogorčenje

Nakon punih 35 godina, međunarodna zajednica je u subotu kasno navečer ukinula sankcije Iranu. Analitičari vjeruju da se to neće odraziti samo na ekonomske prilike u Iranu nego i u svijetu, ali i na cjelokupnu političku situaciju na Bliskom istoku i šire. I dok je većina zapadnih vlada pozdravila ukidanje sankcija Iranu, Saudijska Arabija i Izrael iskazali su ogorčenje, jer jačanje ekonomske ssnage Irana najviše će se odraziti na te dvije zemlje.

Predizborno obećanje

Naime, Izrael se osjeća ugroženim jer Iran financira mnoge militantne pokrete koji su potencijalna prijetnja izraelskoj državi, dok će u Saudijskoj Arabiji povećanje izvoza iranske nafte uvelike utjecati na cijenu nafte, što bi bio težak udarac toj zemlji koja je u 2016. godinu ušla s deficitom od gotovo 100 milijardi dolara. Odluka o ukidanju sankcija uslijedila je nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom izvještaju navela da je Iran ispunio sve svoje obveze iz nuklearnog sporazuma koji je 14. srpnja 2015. postigao sa šest svjetskih sila.

Prethodno je istu odluku o ukidanju sankcija Iranu objavio SAD odnosno američki državni tajnik John Kerry, a američki predsjednik Barack Obama potpisao je izvršnu odredbu o ukidanju sankcija toj zemlji. Odluku je usvojilo 28 država članica i da bi stupila na snagu mora biti objavljena u službenom listu EU. Iranski predsjednik Hassan Rohani, koji je najzaslužniji za ukidanje sankcija Iranu, što je i bilo jedno od njegovih predizbornih obećanja, smatra kako je Iran time otvorio zlatnu stranicu u povijesti zemlje te novo poglavlje u svojim vezama sa svijetom.

Također, Iran će sada moći koristiti i oko 150 milijardi dolara u čvrstim valutama, valute stabilne vrijednosti koje se mogu vrlo brzo zamijeniti za drugu valutu ili robu, koje ima u raznim bankama u svijetu, ali ih do sada nije mogao koristiti zbog sankcija. Iranci su odmah naručili i 114 civilnih zrakoplova Airbus.

Koliko je Iran važna zemlja za svjetske kompanije dokazuje i činjenica da je odmah nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma u lipnju, gospodarske komore SAD-a, Njemačke, Francuske i Velike Britanije odmah su se registrirale u toj zemlji i čekale trenutak ukidanja sankcija kako bi odmah počele sa već dogovorenim poslovima.

Teheran je u trenu postao golemo poprište sastanaka niza vodećih političara iz bogatih zapadnih zemalja, ali i iz Indije, Kine, Rusije, Novog Zelanda, kao i čelnika najvećih međunarodnih kompanija. Dogovarali su se poslovi vrijedni desetke milijardi dolara, i to ne samo u naftnom i plinskom biznisu. Pripremali su se golemi poslovi u infrastrukturi, vodoopskrbi, zaštiti okoliša, unapređenju turizma, brodogradnji. Što se tiče Hrvatske, u Iranu su joj vrata širom otvorena.

Suradnja već postoji

To je u nekoliko navrata naglasio i iranski veleposlanik u Hrvatskoj Mohammad Taherian Fard, koji je dobio smjernice od predsjednika Rohanija da pojača gospodarske odnose s Hrvatskom. Iranci su zainteresirani za sve, od energetike do gradnje brodova, a najvažnije im je da Hrvatska bude distributer iranskog plina za europske zemlje.

Dio vodećih hrvatskih tvrtki i prije nego što su ukinute sankcije Iranu počeo je s pripremama za gospodarsku suradnju s tom zemljom. Nakon što je na to tržište već zakoračio TDR, tvornicu u Iranu uskoro namjerava otvoriti i međimurska tvrtka Tehnix koja se bavi proizvodnjom strojeva i opreme za zaštitu okoliša, a daljnje jačanje suradnje s Iranom planiraju i u Končaru.  

>>Rohani: Iran je 'otvorio novo poglavlje' svojih veza sa svijetom

Komentara 4

OO
oooooooooo
06:38 19.01.2016.

nemoj tako ivane,pa mora tako kad mu niko drugi nedaje pluseve a staces kad jadni nezna bolje a nevoli ni citat I ni ucit

J4
j4y6w8
07:47 19.01.2016.

Divljacima mora upravljati cvrsta ruka inace kaos. Treba im vratiti Asada jer su tada imali mir (a i mi)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije