Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nuklearne svađe: Izrael nakon rezolucije IAEA zadržava pravo “preventivnog napada” na Teheran

Iran će graditi stotine puta veće pogone za obogaćivanje urana

Ahmadinejad
AFP
30.11.2009.
u 16:54

Bijela je kuća priopćila da “strpljenje međunarodne zajednice ima granica”, a britanski premijer Gordon Brown najavio je proširenje sankcija kao sljedeći potez.

Njemačka je upozorila Iran da riskira nove sankcije UN-a nakon što je predsjednik Mahmud Ahmadinedžad najavio izgradnju stotine puta većih kapaciteta za obogaćivanje urana. Iranski mediji izvještavaju o planu prema kojem bi Iran do 2020. proizvodio godišnje između 250 i 300 tona obogaćenog urana. Po istom planu Iran bi do 2020. dosegnuo proizvodnju od 20.000 megavata električne energije godišnje iz nuklearki.

“Vrlo opasna igra”
Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani smatra da je diplomatsko rješenje još moguće, no prve reakcije na Zapadu izrazito su oštre. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je da “Iran igra vrlo opasnu igru”, a agencije su citirale i izvore iz Kremlja, koji je “ozbiljno zabrinut zbog priopćenja službenog Teherana”. Potpredsjednik Irana i šef iranskoga nuklearnog programa Ali Akbar Salehi za sve, međutim, optužuje Zapad.

Tvrdi da su odluku iranske vlade ubrzali UN-ovi zahtjevi za trenutačnim zaustavljanjem gradnje nedavno otkrivenog pogona za proizvodnju nuklearnog goriva kod grada Qoma. To je u petak izglasala Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa 25 glasova za, tri protiv i šest suzdržanih. Zahtjev su podržale čak i Rusija i Kina, a protiv su bile samo Kuba, Venezuela i Malezija. Tome je pak prethodilo nepostizanje sporazuma pregovaračke šestorke s Iranom, oko toga da svoj uran Iran za potrebe proizvodnje goriva za nuklearne elektrane šalje u inozemstvo na obogaćivanje. Uslijedila je spomenuta rezolucija IAEA, no Teheran nije impresioniran.

Teatralni pritisak
Priopćio je da je “rezolucija teatralan pokušaj pritiska”, koji će se pokazati neučinkovitim. Ali čak i prije posljednjeg poteza Irana, Bijela je kuća priopćila da “strpljenje međunarodne zajednice ima granica”, a britanski premijer Gordon Brown najavio je proširenje sankcija kao sljedeći potez. UN-ove sankcije koje Iran sada trpi odnose se na nabavu opreme koja je potrebna za razvoj nuklearne tehnologije. Sljedeći korak bile bi gospodarske sankcije, no najozbiljnije je to što je nakon rezolucije IAEA Izrael u petak dao do znanja da “zadržava pravo na preventivni vojni udar na Iran”.

Ključne riječi

Komentara 111

OB
-obrisani-
16:26 01.12.2009.

sudo, znas ti uopce citati, ja naime pisem ovako: \"Iran nece imati Bombe! As simple as that. Pa bilo sto mi tu pricamo.\"

OB
-obrisani-
20:35 30.11.2009.

Zaboravih naglasiti: Mi pripadnici zapadne kulture ili zidovsko- krscanskih svjetonaora se ne trebamo stiditi nase nadmoci i superiornosti, mi mozemo biti ponosni da su USA i Izrael pa i francuska i Britanija na tom stupnju da ovakve opasne tipove kao sto je Ahmadinjed mogu za par minuta \"izsaltati\" da ostanu za povjesne udzbenike kao hitler i Stanjin! Ne stidimo se moci, budimo na nju ponosni i doprinosimo njenom daljem jacanju i razvoju, ispod mozete procitati sto bi vam ucinili samo da mogu! Boze cuvaj ameriku! I Izrael kolijevku nase civilizacije http://www.youtube.com/watch?v=_IuHgBQcbKs

OB
-obrisani-
08:19 01.12.2009.

Marsijanac, DRŽI SE TEME!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije