Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strateški projekt

Investicija vrijedna 70 milijuna eura: Izgrađena plinska stanica u Grubišnom Polju

Grubišno Polje: Svečano obilježavanje završetka prve faze projekta izgradnje Podzemnog skladišta plina
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
29.01.2024.
u 12:11

Investicija je vrijedna 70 milijuna eura bit će realizirana za koju godinu, a omogućit će i veći plinsku neovisnost države

Završena je prva faza projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, investicije čija je ukupna vrijednost oko 70 milijuna eura. U prvoj je fazi, vrijednoj oko 33 milijuna eura, izgrađena plinska stanica budućeg drugoga hrvatskoga podzemnog skladišta plina, a plinsku je stanicu nedavno u rad pustio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Radovi na izgradnji plinske stanice u Grubišnom Polju, 33 milijuna eura vrijednog energetskog objekta, završeni su potpuno u skladu s terminskim planovima, u samo 15 mjeseci. Uz plinsku stanicu za pripremu pridobivenog plina za transport izgradili smo i priključne plinovode do svake bušotine te spojne plinovode od plinske stanice do plinskoga transportnog sustava RH, tj. Plinacrova magistralnog plinovoda Virovitica – Kutina, kao i priključni čvor na tom plinovodu. Svi naši izvođači radova, stručni nadzor, kao i projektanti bili su domaće, hrvatske tvrtke.

Pred nama su sad 2 do 3 godine pridobivanja plina iz ležišta tijekom kojih ćemo proizvesti oko 150 milijuna m3 prirodnog plina. Već za vrijeme probne eksploatacije, postignuta je proizvodnja plina od 275.000 m3/dan, što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara plina. Time će društvo PSP ostvariti udio veći od 10% u ukupnoj domaćoj proizvodnji plina i tako pridonijeti sigurnosti opskrbe plinom Hrvatske – kazao je Vlado Vlašić, direktor Podzemnog skladišta plina, i dodao da PSP već ove jeseni počinje s prvim aktivnostima na drugoj fazi projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje kojim će povećati skladišne kapacitete i bitno pridonijeti fleksibilnosti cijeloga plinskog sustava u zemlji.

Projekt izgradnje drugoga hrvatskoga podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju uvršten je na listu državnih strateških investicijskih projekata kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Hrvatske. riječ je o važnom projektu i obzirom na to da hrvatski skladišni sustav zasad raspolaže samo jednim podzemnim skladištem plina koje se nalazi u mjestu Okoli, 50 km jugoistočno od Zagreba, a izgrađeno je prije 36 godina. U njemu se može uskladištiti 438 milijuna prostornih metara prirodnog plina, ali zbog prirodnih karakteristika iscrpljenih plinskih ležišta u kojima se plin skladišti izlazni kapaciteti skladišta naglo opadaju nakon što se iz njega povuče polovica volumena. Zbog toga PSP Okoli nema sposobnost pokrivanja vršnih potrošnja koji se javljaju tijekom iznimno hladnih zimskih razdoblja ili u drugoj polovici zime kad je skladište već poluprazno. Zato će novo skladište plina u Grubišnom Polju imati veliki izlazni kapacitet, omogućit će pokrivanje vršne potrošnje, ali i dodatno optimizirati rad postojećeg skladišta. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: HDZ slavi 34.obljetnicu u Splitu, plješće se i pjeva u prvim redovima: 'Kome bi svirale moje mandoline, da Hrvatske nije...'

 

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
13:04 29.01.2024.

U cijoj je to koncesiji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije