Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
planira se još jedna bušotina

Hrvatski grad postaje važno plinsko središte, INA je tu otkrila veliko nalazište: 'Presretni smo'

Koprivnica: Remont bušotine plina Peteranec 4
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL/ILUSTRACIJA
1/2
19.11.2023.
u 10:52

U Grubišnom Polju presretni jer od ovoga ljeta i njihov proračun zahvaljujući plinskim nalazištima raste. S dvije bušotine u tom kraju tvrtka Podzemno skladište plina u sustav već isporučuje i do petnaest posto ukupne domaće proizvodnje.

INA je nedavno objavila da je kod Grubišnog Polja otkrila veliko nalazište plina i pokrenula postupak za izdavanje dozvola kako bi što prije počelo vađenje. Na bušotini Veliki Rastovac 1, otprilike 20-ak kilometara od središta Grubišnog Polja radovi su trajali tijekom svibnja i lipnja. Količine plina koje su ovdje pronađene tolike su da se željno iščekuje njihovo što skorije komercijalno iskorištavanje.

- Prilikom testiranja ostvarili smo maksimalan dotok od 140 tisuća kubičnih metara na dan što otprilike predstavlja oko 7% Inine proizvodnje - rekao je Goran Jović, direktor Istraživanja, INA d.d za HRT.

Kaže, da je ležište toliko veliko da u proizvodnju žele uključiti još jednu bušotinu. Preduvjet za daljnja ulaganja ishođenje je takozvanog eksploatacijskog polja. - Mi planiramo izgraditi priključni plinovod te pustiti polje u proizvodnju 2027. godine sukladno trenutačnom planu za dobivanje dozvola za eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj - ističe Jović.

VEZANI ČLANCI:

U Grubišnom Polju presretni su jer od ovoga ljeta i njihov proračun zahvaljujući plinskim nalazištima raste. S dvije bušotine u tom kraju tvrtka Podzemno skladište plina u sustav već isporučuje i do petnaest posto ukupne domaće proizvodnje.

- Mi smo u ovoj godini planirali negdje oko 4 milijuna kuna naših prihoda, s tim da pola od toga će uprihoditi županija tako da su to znatna sredstva koja će doći na naš žiro račun - rekao je Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja. Dogodine će rudna renta dosegnuti i milijun eura, no bit će i još ulaganja. Pred otvaranjem je nova plinska stanica, a kad se za tri do četiri godine bušotine iscrpe, ležište će se prenamijeniti u podzemno skladište plina. Projekt vrijedan 67 milijuna eura jedna je od državnih strateških investicija koja će povećati sigurnost opskrbe domaćih potrošača.

Komentara 17

BT
Branko_Trol
11:55 19.11.2023.

Dobra stvar je sto ce madari izvlacit nas plin

Avatar Hazl113
Hazl113
13:20 19.11.2023.

A Mađari vlasnici.

Avatar Behemot
Behemot
14:41 19.11.2023.

Rudna bogatstva RH trebaju koristiti svim građanima RH. A ne Madžari plate mito lokalnoj zajednici od 1.5% vrijednosti. Rezerve plina u Hrvatskoj su 5.000 milijardi kubika dok je godišnja potrošnja 50 milijardi, znači imamo za 100 godina. Odnosno imali bi da nisu poklonili INAu sa kojom su gratis dobili i koncesije na 30 i 50 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije