Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijative u Sloveniji i Hrvatskoj

Bauci se bore za istospolne zajednice i njihova prava

17.02.2014., Zagreb - U Saboru je odrzana sjednica Nacionalnog vijeca za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Arsen Bauk.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.03.2015.
u 21:00

Dino Bauk čestitao je rođaku Arsenu i na uvođenju dvojezičnih ploča

Hrvatska je prošlog ljeta dobila Zakon o životnom partnerstvu, a nešto više od pola godine kasnije naši prvi susjedi Slovenci potpuno su izjednačili sva prava istospolnih i heteroseksualnih parova. Znakovito je u obje te priče da su u njima važne uloge odigrala dvojica Bauka. U Hrvatskoj ministar Arsen Bauk čije je Ministarstvo uprave i izradilo Zakon o životnom partnerstvu, a u Sloveniji Dino Bauk, pristaša Združene ljevice, stranke koja je u slovenskom parlamentu i predložila donošenje zakona kojim je postignuta potpuna bračna jednakost.

Obojica u ministarstvima

I ne bi u toj priči bilo ništa neobično da dvojica Bauka nisu i rođaci te da ih povezuje i to što su obojica iskusila rad u ministarstvima. Arsen je dogurao do ministarske pozicije, a Dino je osam godina proveo u slovenskom Ministarstvu školstva, od čega je dvije godine bio šef kabineta ministru. I premda Dino skromno naglašava da on, za razliku od svoga rođaka, nije imao ulogu u donošenju slovenskog zakona kojim je postignuta bračna jednakost, već su taj posao obavili zastupnici Združene ljevice na čelu s Matejem Tašnerom Vatovcem, činjenica je da ih on otvoreno podupire, a kao odvjetnik davao im je i pravne savjete. Osim toga, nakon što je slovenski parlament donio tu povijesnu odluku, punu potporu i novom zakonu i Združenoj ljevici Dino Bauk dao je i u svojoj kolumni koju redovito jednom do dva puta mjesečno piše za slovenski tjednik Mladinu.

– Nisam član te stranke, ali je točno da podupirem Združenu ljevicu. I u kolumnama, ali i kao njezin simpatizer – kaže Dino Bauk. A kao što je čestitao Združenoj ljevici, isto je tako prošlog ljeta, kaže, čestitao i svom bratiću Arsenu Bauku kada je Sabor RH izglasao donošenje Zakona o životnom partnerstvu.

Arsen stariji 12 dana

– Ponosim se što je to napravio. Ali nisam mu čestitao samo na tome. Zvao sam ga i kada je uvodio dvojezične ploče i na tome mu također čestitao – kaže Dino Bauk koji danas s partnerima vodi odvjetnički ured, sa suprugom Majom odgaja troje malodobnih sinova, a uskoro će objaviti i svoj prvi roman. Danas se dvojica rođaka rijetko viđaju. Najčešće je to, kaže Arsen, jednom godišnje, i to u Pučišćima na Braču odakle su i rodom. Ali dok su bili djeca, cijelo su ljeto bili zajedno.

– Moj je djed imao puno djece, a jedini sam ja od svih unuka živio na Braču. U dobrim smo odnosima i jako mi je drag rođak. Rođeni smo iste godine i istog mjeseca, ali ja sam stariji 12 dana – kaže Arsen. Iako ima dosta sličnosti sa svojim rođakom, u nekim se temama, kaže, ne slažu, no ne otkriva u kojima. Nogomet sigurno nije u pitanju, jer obojica navijaju za Hajduk. 

>> Arsen Bauk: Ne postoje duhovi među biračima 

>> LGBT udruge tražit će da lezbijski i gej parovi mogu posvajati i djecu

Komentara 10

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:49 09.03.2015.

Bauci, babe-roge, trolovi... Ima li kraja ovoj noćnoj mori?

OB
ObrenM
04:13 10.03.2015.

Kada se saberu svi racuni,ako se izuzmu politicari ,kod nas su najbolje prosli ped. i lez.

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
00:19 10.03.2015.

ljevica je uništila sloveniju, ljevica uništava hrvatsku .... pogledajte viktora orbana koji je došao na uništenu madjarsku, kad je pobjedio ljevicu na izborima madjarskoj je krenulo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije