Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGNUT KONAČAN DOGOVOR

Inicijativa Tomislava Sokola donosi jedinstveni punjač već od 2024.

Tomislav Sokol
Foto: Klub zastupnika EPP-a
1/2
20.06.2022.
u 15:31

Novim zakonom USB-C tako će od 2024. postati standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice i drugu elektroničku opremu. Inzistiranjem zastupnika u Europskom parlamentu zakon će se primjenjivati i na prijenosna računala što znači da će se i laptopi puniti USB-C punjačem i to najkasnije do 2026.

Dvije godine nakon što je usvojena Rezolucija Europskog parlamenta o jedinstvenom punjaču čiji je inicijator i supotpisnik hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, Europski parlament i Vijeće u zakonodavnom postupku postigli su konačan dogovor o uvođenju jedinstvenog punjača, koji će prema dogovoru u upotrebu od 2024. godine.

„Izrazito sam ponosan na postignuti dogovor jer je uvođenje jedinstvenog punjača inicijativa čiji sam začetnik u ovom mandatu. Dobro se sjećam kad sam, ne tako davno, krajem 2019. i početkom 2020. radio na Rezoluciji o jedinstvenom punjaču. Nisu svi vjerovali da ćemo uspjeti jer su lobiji velikih tehnoloških divova bili uistinu dotad neviđeni“, izjavio je Tomislav Sokol, član Kluba zastupnika EPP-a.

Prijedlog o izmjenama Direktive o radijskoj opremi s ciljem uvođenja jedinstvenog punjača za mobitele i drugu elektroničke opremu kao što su prijenosna računala, kamere ili slušalice upućen je u proceduru u rujnu prošle godine. Naime, utvrđeno je da potrošači u prosjeku imaju tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovito upotrebljavaju dva. Osim što je postojanje različitih punjača nepraktično, to je i skupo za potrošače jer godišnje potroše oko 2,4 milijarde eura na samostalne punjače koji ne dolaze s elektroničkim uređajima. Nadalje, gomilanje punjača po ladicama predstavlja i ekološki problem jer se procjenjuje se da od odloženih i nekorištenih punjača godišnje nastaje do 11 000 tona e-otpada što je suprotno načelima cirkularne ekonomije.

Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), Tomislav Sokol svjestan je koliki značaj uvođenje jedinstvenog punjača ima za potrošače.

„Dogovor koji smo postigli s Vijećem oko uvođenja jedinstvenog punjača predstavlja veliku pobjedu za sve potrošače. Ranije je postojao neformalni sporazum s predstavnicima industrije oko ujednačavanja punjača na tržištu koji je postigao samo ograničen uspjeh. Čim sam postao članom Odbora IMCO bilo mi je jasno da industrijski divovi ne planiraju dobrovoljno uskladiti punjače pa sam zato krenuo s inicijativom koja je kako vidimo rezultirala i novim zakonom koji je obvezan za proizvođače“ - naglasio je Sokol.

Naime, Komisija od 2009. podupire jedinstveno rješenje za punjenje mobilnih telefona i sličnih elektroničkih uređaja. Komisija je 2009. posredovala u dobrovoljnom sporazumu industrije koji je rezultirao donošenjem prvog memoranduma o razumijevanju i smanjivanjem broja postojećih rješenja za punjenje mobilnih telefona na tržištu s 30 na tri. Nakon što je taj memorandum istekao 2014., novi prijedlog koji je industrija predstavila u ožujku 2018. nije ocijenjen zadovoljavajućim u pogledu jedinstvenog rješenja za punjenje ni potrebe za većom praktičnošću za potrošače i smanjenjem e-otpada.

Novim zakonom USB-C tako će od 2024. postati standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice i drugu elektroničku opremu. Inzistiranjem zastupnika u Europskom parlamentu zakon će se primjenjivati i na prijenosna računala što znači da će se i laptopi puniti USB-C punjačem i to najkasnije do 2026. Jednako tako, potrošači će moći kupovati uređaje i bez punjača, a informacija o tome prodaje li se uređaj bez punjača morat će biti jasno naznačena na pakiranju proizvoda da bi se izbjegla bilo kakva mogućnost dovođenja u zabludu potrošača.

Članak je realiziran u suradnji sa zastupnikom Tomislavom Sokolom i Klubom zastupnika Europske pučke stranke (EPP Group).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije