Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKO 400.000

Narod odlučuje Saboru predao potpise za referendum u 38 kutija

Narod odlučuje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
13.06.2018.
u 14:50

Iz inicijative tvrde kako predaju više od 800.000 potpisa za oba referendumska pitanja .

Građanska inicijativa Narod odlučuje predala je Hrvatskom saboru potpise za raspisivanje referenduma o promjenama izbornog zakonodavstva. U 38 kutija donijeli su potpise 405.342 hrvatskih građana za prvo pitanje (s prijedlogom promjena izbornih pravila) te 407.469 potpisa hrvatskih građana za drugo pitanje (o zabrani manjinama da glasuju o proračunu RH i o povjerenju Vladi RH).

U Saboru ih je dočekao tajnik Sabora Davor Orlović koji će potpise dati predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću kako bi ih on proslijedio Odboru za Ustav. Nakon toga Odbor šalje potpise Vladi na provjeru, te odlučuje hoće li tražiti očitovanje Ustavnog suda o ustavnosti pitanja.

Natalija Kanački, članica organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje ponovila je da su oni potpise provjerili u roku od dva tjedna, pa isto očekuju i od Vlade, odnosno Ministarstva uprave ili Zavoda za statistiku, ovisno kome se upute.

- Naša očekivanja i zahtjevi su da potpisi budu prebrojani u istom vremenskom roku u kojem smo i mi to napravili, dakle u dva tjedna i da se nakon toga pitanja pošalju na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu i da se referendum raspiše u rujnu, a najkasnije u listopadu – kazala je Kanački.

Tvrdi da nije ništa čudno da je broj potpisa u posljednja dva tjedna od kad su ih prestali skupljati značajno narastao, te odbacuje sumnje da su potpisi skupljani i nakon propisanog roka.

- To je vrlo lako, da dobijete potpisne knjige iz Belišća, Mljeta ili Dubrovnika, putuju po nekoliko dana. Izvještaji naših koordinatora s terena su bili nepotpuni, do ponoća su skupljali potpise. Mi smo brojali svaku knjigu, svaki potpis, ukupan pregled i statistiku smo napravili sami. Ako u dva tjedna nismo skupili, tko bi živ kasnije skupio više potpisa. Mi smo na terenu bili, knjige su putovale, fizički su bile na jednom mjestu u Zagrebu gdje se dva tjedna prebrojavalo. Knjige nisu mogle biti nigdje drugdje zato što ih ne bi mogli prebrojati, vidjet ćemo sada kada uđu knjigu u zakonsku proceduru koliko će vremena fizički trebati da to odradi državni aparat – uvjerava Kanački.

Očekuje da će Ustavni sud zaključiti da su pitanja u skladu s Ustavom jer, naglašava, ne bi ni prikupljali potpise da se prije nisu savjetovali sa svojim ustavnopravnim stručnjacima.

Dominik Knezović iz građanske inicijative Narod odlučuje smatra da pitanje broj dva ne narušava ustavno načeno ravnopravnosti svih hrvatskih građana.

- U presudi Ustavnog suda iz 2011. godine, rečeno je da je na zakonodavcu da odluči hoće li se mandati nacionalnih manjina izjednačiti s mandatima ostalih zastupnika u Saboru, prema tome, to nije zabetonirano pravilo i to je ono o čemu Sabor u ovom slučaju građani kroz građansku inicijativu mogu odlučivati. Naša ideja nije dijeliti zastupnike na zastupnike višeg reda i nižeg reda. Smatramo da je potrebno razlikovati zastupnike koji imaju veći legitimitet od građana, budući da su biranina općoj listi, imaju puno veći broj glasova građana neovisno o njihovoj nacionalnosti. Druga stvar koja govori o legitimitetu zastupnika nacionalnih manjina govori najbolje izlaznost na izbore. Veliki broj, skoro 80% građana koji su pripadnici neke manjine zapravo ne glasuju unutar liste svoje nacionalne manjine nego glasuju unutar općih lista, to najbolje govori što građani tih nacionalnih manjina misle o svojim zastupnicima – objašnjava Knezović.

Na komentar kako zastupnici manjine teško mogu biti ravnopravni ako ne smiju glasovati o proračunu RH koji se odnosi i na njih, Knezović podsjeća da upravo o manjinama ovisi ova Vlada.

- U ovoj situaciji su zastupnici manjina došli do toga da odlučuju o Vladi, kao što vidite, o njima sada ovisi ruši li se Vlada ili ne. Kad je u pitanju proračun, to je isto jedan od mehanizama rušenja Vlade i zato smatramo da bi se zastupnici nacionalnih manjina trebali baviti nacionalnim pitanjima – vjerom, kulturom, identitetom, integracijom u društvo – a ne onime hoće li neka Vlada opstati ili ne – kaže Knezović.

Sanja Bilač iz inicijative dodaje kako je pitanje nacionalnih manjina odnosno njihove zastupljenosti u Saboru nažalost u javnom prostoruobilježeno s jako puno teza koje zapravo ne stoje. - Pođimo od toga da ih zastupaju predstavnici. Zašto bi predstavnici morali zastupati manjine? Takav koncept ne njeguje niti jedna država na svijetu. Prema tome vi postavljate pitanja upravo u kontekstu tog koncepta. Država mora brinuti o nacionalnim pitanjima, ustanove, i omogućiti manjinama sva prava – tvrdi Bilač.

Koristi prigodu da kritizira zastupnika srpske manjine Milorada Pupovca.

- On ima manje od 14 posto Srba odnosno nacionalne manjine srpske nacionalnosti i postavlja se pitanje kakav je on legalni predstavnik nacionalne manjine, a pogotovo kakav je predstavnik države koji odlučuje sada i uvjetuje, ukoliko se raspiše referendum, da on izlazi iz Vlade. Dajmo, maknimo teze koje se namjerno ubaciju u eter i manipulira se. Milorad Pupovac je najveći neprijatelj nacionalnih manjina i manjine će prodisati ovakvim sistemom – naglašava Bilač, a na pitanje manipuliraju li i ona i ostali predstavnici ove inicijative, uzvraća da govori argumentirane podatke.

- Milorad Pupovac ima manje od 14 posto Srba u Hrvatsku, i pitanje je koliko je on legalni predstavnik srpske nacionalne manjine, a još više se postavlja pitanje koliki ima legitimitet u ovom trenutku odlučivati o budućnosti Hrvatske – dodaje Bilač. Na komentar kako su neki građani tvrdili da su ih na štandove kako bi dali svoje potpise volonteri "privlačili" pitanjem jesu li protiv Srba ili Pupovca, Natalija Kanački tvrdi kako to nije istina.

- Postojali su različiti spinovi, štandovi su bili javni znači svatko tko misli da je bilo nepravilnosti to je mogao prijaviti. Mi prijava nismo imali i sve je bilo tranparentno. Građani su mogli davati prijave, ali prijava jednostavno nije bilo – uvjerava Kanački. Sanja Bilač najavljuje da će transparetno uskoro objaviti popis donatora kampanje.

- Mi ćemo, kako smo sve radili tansparentno, tako će biti i o financiraju naravno za sve koji budu nama dovolili da izađemo javno s njihovim imenima i budite bez brige – kaže Bilač, a na komentar kako bi svi donatori morali biti javni, Natalija Kanački podsjeća da sada postoji novi Zakon o zaštiti osobnih podataka.

- Mi moramo dobiti pristanak svakog donatora, znači da možemo izaći s podacima, sve u skladu sa zakoom, a vi možete zamisliti da neki ako su privatne tvrtke koje posluju sa državnim tvrtkama čime bi izložili recimo donatore – kaže Kanački, a na potpitanje čemu su izloženi, kaže "odgovorite sami na vaše pitanje".

Predstavnici inicijative kritizirali su predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića jer ih on nije primio, već je to napravio tajnik Sabora.

- Ovo je prvi puta da jedna referendumska inicijativa nije primljena od predsjednika Sabora. Nas danas nije primio predsjednik nego tajnik Sabora i mislimo da taj podatak govori o tome kakvi su pritisci na ovu inicijativu – zaključila je.

Predstavnike Inicijative na Markovu su trgu, prije predaje potpisa, dočekali i neki zastupnici - HRAST-ov Hrvoje Zekanović, nezavisni Željko Glasnović, Mostov Miro Bulj te Ivan Pernar iz Živog zida.

Narod odlučuje
1/15

Komentara 92

IS
istina00
12:48 13.06.2018.

bravo! samo i dalje odlučno, hrabro i ponosno! plenkoviću, bernardiću, grbin &co, spavate li mirno???

ZI
zizi10
12:44 13.06.2018.

bravo, bravo! tražimo i zahtjevamo da se odmah po provjeri potpisa, raspiše referendum!!! pokuša li HDZ ovo opstruirati preko ustavnog suda, gotovi su na sljedećim izborima, MOST i Živi zid će pomesti pod s njima jer će ljudi glasati za njih samo zbog inata HDZ-u!!!

Avatar petrolio
petrolio
12:46 13.06.2018.

čestitke hrvatskom narodu i svima koji su podržali referendum! plenkoviću pazi što ćeš napraviti inače si gotov na sljedećim izborima, nećete osvojiti više od 10% glasova!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije