Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usvojen prijedlog

Ingrid Antičević: U deset godina u HŽ-u nije ništa napravljeno

\'16.02.2012., Zagreb - Raspravom o paketu poreznih zakona Sabor je nastavio redovitu sjednicu. Ingrid Anticevic Marinovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
07.05.2012.
u 16:03

Mi smo pomorska zemlja, razvijamo luke, a luke same po sebi, bez dobrog željezničkog prometa, nisu moguće, smatra Ingrid Antičević Marinović

Saborski odbor za zakonodavstvo jednoglasno je prihvatio prijedlog dopuna Zakona o tržištu električne energije kojima se pojednostavljuje i skraćuje procedura za ulaganja u male solarne sustave. Iako postoji velik interes investitora za gradnju objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, duga i komplicirana procedura za ishođenje dozvola, odnosno energetskih suglasnosti mnoge je onemogućavala da se u taj posao i upuste, objasnio je pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić.

– Kako bi se poboljšala i pojednostavila administrativna procedura za realizaciju većeg broja projekata elektrana malih snaga, što je zacrtano u Strategiji energetskog razvitka Hrvatske, pristupilo se reviziji postupaka i poticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kongeneracije – rekao je Leverić te dodao kako postojećom regulativom nisu na primjeren način uzeti u obzir veličina i svrha proizvodnih objekata te su za sva postrojenja propisani isti uvjeti i procedura.

– Prihvaćanjem dopuna zakona omogućava se iznimka od procedure ishođenja energetskog odobrenja i procedure stjecanja statusa povlaštenog proizvođača električne energije za jednostavne građevine za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kongeneracije – objasnio je Leverić članovima odbora. Predsjednica odbora Ingrid Antičević Marinović (SDP) i njena stranačka kolegica Sandra Petrović zaključile su da je, iako se radi samo o tehničkoj izmjeni zakona, ovo povijesni korak koji će građanima olakšati proceduru ishođenja dozvola.

Odbor je podržao i prijedlog dopune Zakona o podjeli trgovačkog društva HŽ – Hrvatske željeznice d.o.o. kojom se omogućuje podjela društva HŽ Vuča vlakova na Vuču vlakova u putničkom prometu i Vuču vlakova u teretnom prometu. Protiv ovih dopuna ruke su digli HDZ-ova Ana Lovrin i Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista koji zamjeraju što se sudbina HŽ-a sada u potpunosti prepušta u ruke Vlade te što Hrvatski sabor više neće moći nadzirati sve njene odluke vezane uz ovo pitanje.
Pomoćnik ministra prometa Dan Simonić objasnio je kako je 2005. godine donesen zakon o podjeli HŽ-a na samostalne poslovne subjekte prema poslovnim područjima, no i kako su se u praksi pokazale određene manjkavosti te je utvrđeno da ta podjela u potpunosti ne prati poslovnu logiku zaokruživanja tehnoloških procesa.

– Danas postoje četiri društva u holdingu od kojih bi se jedno, HŽ Vuča vlakova, podijelilo na Vuču vlakova u putničkom te Vuču vlakova u teretnom prometu. Predlaže se donošenje ovog zakona po hitnom postupku zbog otklanjanja većih poremećaja u gospodarstvu te kao preduvjet restrukturiranja HŽ-a prilagođenog uvjetima i potrebama liberaliziranog tržišta u području željezničkih usluga. Za provedbu ovoga zakona nisu potrebna dodatna financijska sredstva iz državnog proračuna – zaključio je Simonić.

Ana Lovrin dodala je da se HDZ protivi hitnoj proceduri donošenja zakona jer vjeruju da je to tako napravljeno kako se ne bi mogle iznijeti sve primjedbe na njega. Predsjednica odbora Ingrid Antičević Marinović utvrdila je pak kako u posljednjem desetljeću nije napravljeno ništa u HŽ-u.

– To je zapušteno, ništa napravljeno nije, a mi smo pomorska zemlja, razvijamo luke, a luke same po sebi, bez dobrog željezničkog prometa, nisu moguće. I zato ovdje vidim nastojanje Vlade da se spasi što se spasiti dade i da se krene u jedno oblikovanje koje će nadoknaditi, ako više uopće možemo nadoknaditi propuštene godine, razvoj željeznice, pogotovo infrastrukture – primijetila je Antičević Marinović.

Komentara 11

KU
kukuriku
16:45 07.05.2012.

sada cé nam drugarica-Ingrid, to lipo objasniti ...\"na englskom\"..-:))

AF
afer
17:01 07.05.2012.

tel as in ingliš

CA
cavecanem
16:32 07.05.2012.

kuži li ona da je u proteklih deset godina i njena stranka bila na vlasti? a sad će napraviti spektakularan potez pa će vuču podijeliti na vuču teretnih i vuču putničkih vlakova, dakle isto sr... samo dvije uprave, dvije pravnee službe, zapravo umjetno stvaranje novih radnih mjesta da se malo smanji buka oko nove najave otpuštanja pa će sad možda trebati zapošljavati i nove uštede u proračunu nemoguće, ma nemoj, ili otpuštanja ili linearna smanjenja plaža javnom sektoru pa eto par milijardi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije