Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počinje docjepljivanje

Imunolog Trobonjača: Na jesen možemo očekivati povećanje epidemije

Imunolog Zlatko Trobonjača
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/4
12.09.2022.
u 08:33

Imunolog Trobonjača ne vjeruje da će ove jeseni epidemijske posljedice biti onakve kakve su bile u delta epidemiji jer smo stekli određenu imunost

Počelo je docjepljivanje novim adaptiranim cjepivom protiv COVID-19. Imunolog Zlatko Trobonjača u HRT-ovoj emisiji ''Dobro jutro, Hrvatska'' objasnio je o kakvim je cjepivima riječ, a osvrnuo se i na trenutačnu epidemiološku situaciju.

– Riječ je o tzv. omikron prilagođenim cjepivima. To su dvije vrste cjepiva od kojih jedno pokriva podvarijantu BA1, a drugo BA5. Radi se o bivalentnim cjepivima, što znači da u tim cjepivima nalazimo antigene koji će nas štititi od dva različita soja virusa – wuhanskog i omikron podvarijanti – rekao je Trobonjača.


 

Dodao je kako je do te potrebe došlo jer se tijekom vremena gubi imunost koju smo stekli cijepljenjem ili preboljenjem, a zbog toga jer se sam omikron toliko promijenio mutacijama tako da je i ona imunost koju smo stekli manje učinkovita.

– Ako želimo primiti ovo cjepivo, prvo bismo  trebali proći primovakcinaciju – dvije doze Modernina ili Pfizerova ili jednu dozu Johnsonova cjepiva te se nakon toga ovim cjepivom boosterirati – ističe imunolog.


 

– Oni koji su boosterirani, koji su primili treću dozu, mogu se dodatno boosterirati. Ako je prošlo više od tri mjeseca od zadnje doze, nema potrebe ponovno se boosterirati, a dobro je i napraviti razmak između dva cijepljenja da se izbjegnu neke komplikacije, koje su ionako rijetke, ali ovim razmakom ih još više činimo beznačajnima – rekao je Trobonjača, prenosi HRT.

– Imali smo epidemiološki val koji nije bio toliko intenzivan po broju detektiranih slučajeva, ali vjerojatno je broj ukupnih nedetektiranih slučajeva bio veći nego što mi mislimo. Taj val sada se smiruje, ali na jesen možemo očekivati povećanje epidemije jer su se djeca vratila u školu i ljudi na radna mjesta te više boravimo u zatvorenim prostorima – rekao je. 

Istaknuo je kako ne vjeruje da će ove jeseni epidemijske posljedice biti onakve kakve su bile u delta epidemiji jer smo stekli određenu imunost.

Komentara 11

Avatar SileZla
SileZla
08:39 12.09.2022.

Djeluje zadovoljno i sretno na ovoj slici imunolog Trombonjača. To je valjda stoga što će se epidemija na jesen povećati.

DL
Dvanaest__legija
09:10 12.09.2022.

Ovakve širitelje straha treba osuditi na višegodišnje zatvorske kazne!

Avatar Platipus77
Platipus77
09:10 12.09.2022.

Prije svega želim reći-cijepio sam se nekoliko puta. Ne zato što sam "slijep" na možebitne nuspojave i slično, već zato što sam morao da bih mogao raditi, putovati i kupovati. Vidim da je tako u cijelom svijetu, pa ni mi ne možemo biti iznimka. No ono što mi je interesantno je vrijeme trajanja ove pandemije. Epidemija "španjolske gripe" na početku prošlog stoljeća trajala je dvije godine i to na početku PROŠLOG stoljeća bez nekog uplitanja modernih metoda i znanosti. Mi već polako ulazimo u treću godinu, imamo cjepiva i lijekove, a ponovno se govori o pogoršanju. Jesmo li mi to znanstveno nazadovali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije