Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suočavanje s naslijeđem totalitarizma

Imam Handžar divizije efendija Đozo bio je Titov prevoditelj

predavanje
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
27.04.2016.
u 23:04

Komunističke vlasti su praktično prisiljavale Židove da se odreknu imovine. Svi koji su odlazili u Izrael morali su potpisati da se odriču državljanstva, a stranci nisu mogli imati vlasništvo u Jugoslaviji

Dr. Naida Mihal Brandl održala je predavanje o sudbini Židova u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata. Židovi su imali velikih problema u Titovoj Jugoslaviji, ali se o tome vrlo malo pisalo i govorilo. Poseban problem bilo je oduzimanje židovske imovine. Svi Židovi koji su željeli odseliti u Izrael morali su potpisati izjavu kojom su se odrekli jugoslavenskog državljanstva. Međutim, to je samo bila krinka kako bi se Židove prisililo da se odreknu svoje imovine. Strani državljani, naime, nisu mogli imati vlasništvo u Jugoslaviji. Naida Mihal Brandl je istaknula da su tadašnji zakoni bili vrlo cinični. Jedno je pisalo u zakonima, a u stvarnosti se provodilo nešto drugo. Govorila je i o sudbini djeda njezina supruga koji je pri povratku iz logora u Auschwitzu uhićen čim je prešao jugoslavensku granicu.

Moderator dr. Boris Havel iznio je nevjerojatan podatak o Huseinu efendiji Đozi, imamu nacističke SS Handžar divizije. Tvrdi da je Đozu rehabilitirao Josip Broz Tito kojemu je imam bio i prevoditelj. Naglasio je da je Đozo nakon arapskog poraza u ratu s Izraelom 1967. godine izrekao fetvu i pozvao na vjerski rat protiv Izraela. Havel je istaknuo da je Tito u arapsko- židovskim sukobu izabrao arapsku stranu te da je provodio antiizraelsku politiku.

U sklopu „Tjedna suočavanja s nasljeđem totalitarizma“, ovo zanimljivo predavanje organizirala je udruga "Istina" čiji su istaknuti članovi dr. Nino Raspudić i dr. Ivo Lučić.

>> Židovi traže povrat imovine koju im je oduzeo ustaški režim

Komentara 21

Avatar AG
AG
00:27 28.04.2016.

"Svi Židovi koji su željeli odseliti u Izrael morali su potpisati izjavu kojom su se odrekli jugoslavenskog državljanstva. Međutim, to je samo bila krinka kako bi se Židove prisililo da se odreknu svoje imovine. Strani državljani, naime, nisu mogli imati vlasništvo u Jugoslaviji." Maslo Joze bravara. Zašto Goldsteini ne pišu o tome?

Avatar majmunranko
majmunranko
23:41 27.04.2016.

Zanimljivo je da se na popisima žrtava u Jasenovcu i žrtava tzv. holokausta u NDH nalaze i imena Židova koji su preživjeli 2. sv. rat i nakon njega emigrirali u Izrael. Istovremeno se navedena imena ne nalaze na tzv. popisima preživjelih. Obzirom da se iseljavanje u Izrael odvijalo preko židovskih institucija u Jugoslaviji, iste ne mogu reći da nisu znale za navedeno. Dvije muhe istim udarcem...prvo su iselili židove u Izrael (točnije u britansku Palestinu) i to tako da su im falsificirali podrijetlo kako bi ispalo da su tamo rođeni u cilju ostvarivanja što boljih pregovaračkih pozicija u podjeli teritorija između Izraelaca i Palestinaca, a ovdje su te iste proglasili žrtvama holokausta kako bi iskamčili što više odštete. Bez brige, sve je lako dokazivo.

MA
matrixxx
23:53 27.04.2016.

polako ali sigurno ISTINA dolazi na svijetlo dana samo malo brže dok su neki živi da pogledate ISTINU u oči pa onda u vječni pakao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije