Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se snalaze mladići koji su došli na studij u Zagreb

Iksica, ručak u menzi i nekak’ se pokrpamo

Studenti
Luka Klun/VLM
28.09.2009.
u 09:18

Roditelji me financiraju, a ako uleti neki privremeni posao, onda radim i tako im malo pomognem, ali faks mi je na prvome mjestu. No, život u Zagrebu dosta je skup.

Školarina, stan, režije, hrana, odjeća, poneka kavica i oni sitni gušti. Da, sve to moraju platiti roditelji svom djetetu žele li ga u budućnosti vidjeti obrazovanog i uspješnog. Moramo priznati da im nije lako jer troškova je mnogo, a kriza je. No, četvorica naših studenata snalaze se kako znaju, ali ni tu nije isključena roditeljska pomoć.

Lakše je s cimerom
– Roditelji me financiraju, a ako uleti neki privremeni posao, onda radim i tako im malo pomognem, ali faks mi je na prvome mjestu. No, život u Zagrebu dosta je skup – kaže 22-godišnjak iz Metkovića, koji u Zagrebu studira građevinarstvo. Stanarinu od 350 eura i sve troškove režija dijeli s cimerom, 22-godišnjim Antom Macanom iz Sinja.

– Radim u videoteci i na taj način zarađujem, ali roditelji mi plaćaju stanarinu i pomažu kad zatreba – ističe Ante. Student kineziologije, 24-godišnji Tvrtko Aračić iz Imotskog, dugo je živio u domu, a prije godinu dana preselio se u stan koji dijeli s dvojicom cimera.

– Ja radim uz studij, hranim se u menzi i koristim često X-icu pa se sve to nekako pokrpa. Sve troškove dijelimo i tako se dobro snalazimo – objasnio nam je Tvrtko.

Krešimir Karačić (22) već tri godine živi u Zagrebu, a iskustva u traženju stana ima mnogo.

– Promijenio sam četiri lokacije i sada sam se smjestio na Trešnjevci. Teško je pronaći dobar stan, ili je lokacija loša ili cijeli stan – priča Krešimir iz Slavonskog Broda, koji razmišlja o kupnji stana.

Kuhanje, čišćenje...
Osim velikih troškova koji svakog mjeseca dolaze na naplatu, naši dečki u Zagrebu susreli su se i sa životom bez roditelja, koji uključuje brigu o stanu, čišćenje i ostale kućanske poslove.

– Sve poslove u stanu dijelimo. Kada idemo u šoping, svatko napiše što želi i na kraju račun podijelimo – kaže Tvrtko.

– Znam kuhati, a stan mi je malo neuredan, ali nije tako loš. Roditelji mi pošalju čistu posteljinu i to je u redu – zaključuje Krešimir.

Ključne riječi

Komentara 7

AL
alijagjas
10:28 28.09.2009.

Sa vecernjakom i daljinskim u rukama, ovi ce studirat do penzije.

DO
doktorica
10:28 28.09.2009.

A onda još da nađu posao u Zagrebu kod nekog barba Luke...

DU
Deleted user
09:45 28.09.2009.

ima se para, sudeći po fotki.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije