Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
južnoafričko pleme

Igra prijestolja na način Zulua – lažna oporuka i svađa braće oko krune

storyeditor/2022-08-22/2022-08-20T183403Z_218807637_RC2E0W9ANQHO_RTRMADP_3_SAFRICA-ROYALS-ZULU-CEREMONY.JPG
Foto: Stringer
1/4
23.08.2022.
u 22:52

Prijestolje plemena Zulu nema formalnu političku moć, ali monarhija je i dalje vrlo utjecajna.

Nakon godinu dana duge obiteljske svađe Misuzulu ka Zwelithini napokon je na tradicionalnoj ceremoniji u Južnoafričkoj Republici okrunjen za kralja plemena Zulu.

Ovaj 48-godišnjak sin je prethodnog kralja, ali neki članovi kraljevske obitelji tvrdili su da on nije pravi nasljednik i da je oporuka njegova pokojnog oca zapravo krivotvorena, prenosi BBC.

No kontroverze nisu pokvarile raspoloženje tisuća ljudi okupljenih na tradicionalnoj krunidbi u palači KwaKhangelamankengane, s koje je novi kralj pozvao na jedinstvo među Zuluima. Zazivao je svoje pretke prije nego što je i živima i mrtvima predstavljen kao novi vladar.

Pripadnici tradicionalnih pukovnija Zulua pjevali su i skandirali.

"Ovo je sjajan dan, mi stvaramo povijest", rekao je za novinsku agenciju AFP Bongani Khumalo, jedan od ratnika zaduženih za zaštitu kralja.

Pokojni kralj Goodwill Zwelithini imao je u trenutku smrti prošle godine šest žena. U osporavanoj oporuci on je imenovao svoju treću suprugu, kraljicu Mantfombi Dlamini, regenticom, nekom vrstom skrbnice do imenovanja nasljednika.

Ona je inače iz drugog plemena, a njezin brak s glavnim čovjekom Zulua sklopljen je pod uvjetom da njezin prvorođeni sin Misuzulu bude prvi u redu za prijestolje nakon suprugove smrti, ali još dva sina pokojnog kralja polagala su isto pravo.

Ipak, predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa priznao je Misuzulua ka Zwelthinija kao zakonitog prijestolonasljednika.

Prijestolje plemena Zulu nema formalnu političku moć, ali ova etnička grupa s 12 milijuna pripadnika najveća je u Južnoj Africi, a njihova monarhija i dalje je iznimno utjecajna, s godišnjim proračunom od oko 37 milijuna kuna.

Poznati su po žestokom otporu britanskom kolonijalizmu pod kraljem Shakom Zuluom početkom 19. stoljeća.

Lider Zulua kontrolira više od 28.000 kvadratnih kilometara zemlje u pokrajini KvaZulu i nesumnjivo je najutjecajniji tradicionalni lider u Južnoj Africi.

Prijestolje plemena Zulu nema formalnu političku moć, ali monarhija je i dalje vrlo utjecajna.

>> VIDEO: Ubijena kći bliskog Putinovog saveznika: Eksplodirao joj automobil, otac navodno bio meta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije