Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se zovemo

Igi, Althea Lilith, Ena Julija i Nasya možda budu u istom razredu

\'za zivot.....20.06.09 rijeka......gimnastika za male bebe u djecjoj bolnici rijeckog kbc-a Photo: Goran Kovacic/Vecernji list\'
Goran Kovačić/Večernji list
16.03.2011.
u 16:54

Lani su stanovnici naše županije svojoj djeci davali i tradicionalna i biblijska imena, no bilo je i onih nesvakidašnjih, poput Eann, Arien ili Marije Kyre

Među 165 muških i 186 ženskih imena koja su stanovnici Sisačko-moslavačke županije lani nadjenuli svojim prinovama ima tradicionalnih, modernih, biblijskih, ali i pravih trendovskih. Ipak, roditelji su dokazali da i nisu toliko pomodni jer je 2010. godine najčešće muško ime bilo Ivan, kako su nazvana 22 dječaka.

Inspiraciju našli u Irskoj

U stopu to ime slijedi mnogo suvremenije Luka, dobilo ga je lani 20 dječaka, slijedi nešto tradicionalnije ime Marko, 18, ali i 17 Leona. Čak 18 dječaka dobilo je ime David, prema biblijskom kralju. Filipa je lani bilo 15, a 14 beba ponijelo je ime rukometnoga reprezentativca Ivana Balića.

– Nisam htio da se zove poput mene, Ivano mi je zvučalo modernije od mog imena pa sam dodao još to jedno slovo – kaže Siščanin Ivan Mihajlović.

Slijede imena Fran, Gabriel i Jakov, a u moru čestih muških imena su i Matej i Mihael te Karlo. Mnogo je i onih stranih, kao što su Eann, Fernando, Rikardo i Arien, te čak tri Lucasa.

– Tražili smo imena na internetu, a muž je inspiraciju potražio u Irskoj jer obožava tu zemlju. Tako smo odabrali ime Eann jer smo htjeli da bude neobično, a opet lijepo – kaže majka male Eanne Andrea Nasufović. Pojavljuju se i specifična, pa čak i "unikatna" dvojna imena, Ian Matej, Borna Max, Leonardo Emanuel i Vilim Leon. Jedan je dječak dobio i strano ime Igi, a drugi Sandi, najvjerojatnije po najdražim pjevačima svojih roditelja.

Kada je o djevojčicama riječ, majke se najradije odlučuju za moderne Lane, 22 djevojčice su lani dobile to ime. Slijedi ime Lucija, a treće najpopularnije žensko ime je Petra. Ime Ana dobilo je 13 djevojčica, a Sara njih devet.

Neobične kombinacije

Dvojna imena još su neobičnija nego kod dječaka pa je županija dobila Atheu Lilith, Enu Juliju, Evu Miju, Iris Viktoriju, Anu Mariju i Mariju Kyru. Među imenima koja asociraju na nekada slavne i danas popularne ličnosti su: Riana, Greta, Kiara, Anastasia, Anđelina, Dijana i Mila. Nekoliko je i biblijskih imena, poput Marije Magdalene, Lote, Gabrijele, Marte i Veronike. Dvije djevojčice dobile su ime Zara, a djevojčice češće dobivaju strana imena nego dječaci. Tako se među najmlađim stanovnicama mogu naći Emily, Ella, Anabella, Antonella, Mellani, Nasya, Nathalie, Tasha, Vanessa pa čak i Tiffany.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije