Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
česte zlouporabe

Iduće godine kreće pojačan nadzor ugovora o radu na određeno vrijeme

radnica trgovina
Thinkstock
15.11.2018.
u 12:50

Prekomjerno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme kod radnika stvara osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti, vezanih ne samo uz egzistenciju, već i planiranje obitelji, školovanje djece ili razvoj karijere, te iseljavanje

Na preporuku pučke pravobraniteljice Lore Vidaković, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je u idućoj godini povećanje broja inspekcijskih nadzora ugovora o radu na određeno vrijeme, ali još ne planira promjenu Zakona o radu, priopćili su u četvrtak iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Nakon što je Vidaković u izviješću iz 2017. godine upozorila na česte zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme, Ministarstvo je najavilo pojačavanje inspekcijskog nadzora tih ugovora o radu. Inspektorat sljedeće godine planira nadzor zakonitosti rada na određeno vrijeme obavljati u redovnim i ciljanim akcijskim nadzorima na području cijele Hrvatske.

Ministarstvo je u mišljenju Vlade na izviješće iz 2017. godine navelo da će se prema preporuci pravobraniteljice preispitati i postojeći Zakon o radu i njegove odredbe instituta rada na određeno vrijeme i s tim povezanih prekršajnih odredbi.

U priopćenju stoji da Ministarstvo rada, unatoč najavi, nije izmijenilo Zakon o radu niti to planira u 2019. godini, što je ocijenjeno zabrinjavajućim.

Prekomjerno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme kod radnika stvara osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti, vezanih ne samo uz egzistenciju, već i planiranje obitelji, školovanje djece ili razvoj karijere, a svakako doprinosi i odluci da posao potraže u drugim zemljama, navodi se u priopćenju.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Komentara 5

GO
gordana93
20:29 15.11.2018.

a kada planirate u pojacan nadzor sive ekonomije i svih onih koji rade na crno? dok se u sivoj ekonomiji na napravi reda nema nama naprijed

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
12:52 15.11.2018.

Iduće godine kreće pojačan nadzor ugovora o radu na određeno vrijeme jer na domoljubnom balkanu se radnike krade, laže i obmanjuje kao svoje na svome jer imaju Hrvatsku.

2X
2Xgeneral
14:03 15.11.2018.

neka malo prošeću po firmama koje imaju od 40 do 80 zaposlenih pa da vide kako se zloupotrebljavaju zakoni. zapošljavanje, uzimanje poticaja pa otkazi, rad penzića, izvlačenje para iz firme za plaćanje na ruku........itd, itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije