Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preživljavanje

Iako rade, za život mogu zaraditi samo ‘u fušu’

'dip01_PXL_kar_120613'
''
13.06.2013.
u 16:06

Dio radnika ne dolazi na posao, skupo je putovati, a nitko im ne plaća, neki su na bolovanju, a neki dolaze i nadaju se

Radimo normalno svakog dana, u dvije smjene – kaže jedna od radnica DIP-a Karlovac.

 No, jedan dio radnika dolazi na posao, a drugi – ne. Kako smo pisali ovih dana, DIP je jedna od karlovačkih tvrtki koja već mjesecima ne isplaćuje plaće i u tome, trenutno, prednjače.

 Zadnja plaća u studenom

– Radnici u proizvodnji zaradu nisu dobili od studenog, a u administraciji nismo dobili za kolovoz i rujan, za listopad jesmo, a potom više ne – kaže povjerenica Sindikata drvne i papirne industrije za DIP i Incrementum Nataša Džajo.

 Ona unatoč neisplati ipak dolazi na posao, jer se s ostalim radnicima koji postupaju isto nada da će predstečajna nagodba u kojoj se tvrtka nalazi završiti uspješno, da će se tvrtka stabilizirati i da će se isplatiti radnike.

Parket se proizvodi, ali ne u punom obimu. Pogon pilane i dorade ne radi otkako su DIP i Incrementum, tvrtka osnovana švicarskim kapitalom, raskinuli strateško partnerstvo. DIP je dao pogone za grubu obradu sirovine u poseban najam, no nezadovoljan prije svega dogovorenom neisporukom materijala za izradu parketa, na što se usredotočio, neplaćanjem najamnine i otpuštanjem radnika, blokirao je Incrementumu pristup. Druga skupina zaposlenika ne dolazi na posao.

 – Za ‘badava’ neću raditi. Obolio sam pa sam otvorio bolovanje i uglavnom sam doma. Teško živimo, no sretna je okolnost što znam svašta raditi, pa fušom zaradim za pokrivanje troškova – kaže jedan od radnika DIP-a.

 Ni predstečajna nagodba ne odvija se tijekom koji priželjkuju radnici i uprava. Održano je prvo ročište, no plan koji je DIP predložio je odbačen.

 – Banka ga je odbila, jer nije dobila dostatna jamstva da će fond za gospodarsku suradnju uložiti dovoljno sredstava u DIP – objašnjava jedan od suvlasnika Damir Fistrić.

 Dodaje da Ministarstvo financija ima rok do subote da predloži novi plan. Izgledi su da će se prihvatiti.

 – Nakon toga kao dužnici mi to moramo odobriti, što ćemo uraditi, a zatim se ide na drugi krug glasovanja. Ako se plan ne prihvati, Trgovački sud u Zagrebu će otvoriti stečaj – kaže Fistrić.

 No, u suprotnoj situaciji, država i fond za gospodarsku suradnju postaju većinski vlasnici tvrtke, radnicima će se prvima isplatiti potraživanja i osiguravaju se obrtna sredstva za ponovno pokretanje obimnije proizvodnje.

 – Zbog toga se sve ovo i radi. Izvoznici smo, oslonjeni smo na domaću sirovinu i zapošljavamo dosta radnika. Stoga je interes države da se DIP sačuva očigledan – ističe Fistrić i dodaje da tvrtka trenutačno zapošljava 80 radnika, dok bi nakon uspješnog postupka predstečajne nagodbe njihov broj bio povećan na 120.

 Struktura dugovanja

 DIP-ov temeljni kapital iznosi 30,375.000 kuna, a oko 90 milijuna kuna je visina obveza poduzeća.

 – Od toga država potražuje oko 40 milijuna kuna, 35 milijuna kuna banke, tri milijuna kuna radnici i tako dalje – kaže Fistrić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije