Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zasjedanje u beču

IAEA šalje misiju u Iran kako bi rasvijetlila "otvorena pitanja"

iaea, iran
AFP/PIXSELL
17.11.2011.
u 20:22

IAEA je optužila Iran da je sve do prošle godine izvodio razne projekte i pokuse na izradi nuklearne eksplozivne naprave

- Pozivam Iran na neodgodivu i supstancijalnu suradnju s nadležnima i molim da dostavi zatraženo objašnjenje o mogućoj vojnoj dimenziji svog nuklearnog programa, rekao je u četvrtak u Beču glavni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Yukiya Amano pred Vijećem guvernera IAEA. Predložio je slanje misije visokih diplomata u Iran koju bi predvodio njegov zamjenik Herman Nackaerts kako bi se rasvijetlila "otvorena pitanja" iz nedavnog izvješća Agencije koja tvrdi da je ova zemlja provodila aktivnosti u cilju izrade nuklearnog oružja.

IAEA je optužila Iran da je sve do prošle godine izvodio razne projekte i pokuse na izradi nuklearne eksplozivne naprave, te da je neke od aktivnosti navodno nastavio. Navela je da prema njenim brojnim "vjerodostojnim" saznanjima prikupljenim od više od deset država članica, program Irana nije miroljubiv nego je usmjeren prema razvoju nuklearnog oružja i vojnoj upotrebi.

- Ako Iran ne pruži potrebnu suradnju, Agencija neće moći dati jamstvo da u Iranu nema neprijavljenog nuklearnog materijala i aktivnosti te neće moći zaključiti da se nuklearni materijal u Iranu koristi u miroljubive svrhe, istakao je Amano. Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi je u srijedu izjavio da će njegova zemlja na „argumentirani“ način odgovoriti IAEA.

Austrijski mediji izvještavaju kako se s velikim zanimanjem očekuje da li će predstavnici 35 zemalja članica Vijeća guvernera IAEA uspjeti postići suglasje oko Rezolucije protiv Irana. Navode kako su dvije svjetske velesile, Rusija i Kina već prije početka bečkog sastanka izjasnile protiv sankcija Iranu.

Šef IAEA Yukiya Amano se je u svom obraćanju skupu potužio na Siriju koja je uskratila inspektorima Agencije pristup u tri svoja nuklearna postrojenja, unatoč obećanju sirijskih vlasti da će surađivati s IAEA-om. Na upit novinara da komentira predbacivanja kako je IAEA do bitnih informacija navedenih u izvješću došla preko tajnih službi sa Zapada te da njihovu točnost nije moguće provjeriti, Amano je odgovorio: Mi smo došli do rezultata da su informacije relevantne".

Komentara 43

OB
-obrisani-
20:41 17.11.2011.

Tko isto vjeruje CKG

OD
oltar domovine
20:46 17.11.2011.

polakosu pocele pripreme da se Iran vazdusno atakira i da Obama i Sarkozy dobiju nobelovu nagradu za mir jer bi Iran napao cjeli svijet ako ga ne urazume na vrijeme kao Gadafija!

Avatar flegmatik
flegmatik
20:41 17.11.2011.

Vijesti iz lutkarskog kazalista trebale bi biti u rubrici \"Kultura\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije