Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

I za kruh 
u rinfuzi etiketa sa svim sastojcima

kruh
Sanjin Strukić/PIXSELL
14.04.2015.
u 00:15

Gluten ne treba posebno isticati jer se on u proizvodima od pšeničnog brašna podrazumijeva.

Nakon pakirane hrane, koja od 13. prosinca lanjske godine prema uredbi Zakona o informiranju potrošača o hrani EU mora imati čitkije i informativnije deklaracije te jasno istaknute alergene, od 1. travnja na snazi je i Pravilnik o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani, koji se odnosi na voće, povrće, kruh i ostale proizvode na policama trgovaca “u rinfuzi”.

Na popratnoj etiketi nezapakiranog kruha sada tako, uz naziv proizvoda, cijenu, adresu proizvođača i istaknuti alergen, mora stajati informacija o svim sastojcima u kruhu, među kojima će jaja i slično biti podebljanim ili italic slovima, kaže Nada Barišić, direktorica Žitozajednice. Gluten ne treba posebno isticati jer se on u proizvodima od pšeničnog brašna podrazumijeva. Jedino što će biti problem čitati nove, potpunije etikete kruha “u rinfuzi” koje su i sada, slaže se Barišić, sitne.

No pekare, tvrdi ona, imaju i popratne knjige sa svim tim informacijama koje su se na zahtjev i dosad morale predočiti kupcu. Dapače, s obzirom na jaku konkurenciju u pekarskom biznisu i sve zahtjevnije potrošače, mnogi su se pekari i prije pravilnika požurili s informativnijim deklaracijama.

>>Kruh naš svagdašnji: iz peći iz 1925. ili onaj 'moderan' bez brašna

>>Mlinar lani uložio 62,4 milijuna kuna u širenje pekara

Komentara 3

LA
larala
07:12 14.04.2015.

super, znaci uskoro nova cijena kruha od minimalno kunu gore....nije ovoj socijalnoj državi dosta što od jednog kruha, narodu koji ga placa ide pola a, druga polovina pekaru i državi

DU
Deleted user
06:35 14.04.2015.

Ce pekar Azimi da pljune i priljepi na kruh?

GZ
gro-zni
11:20 14.04.2015.

Daj više uvedite cijenu pekarskih proizvoda po kilogramu 1 kg kruh bijeli---8 kn 1 kg kruh raženi--12 kn 1 kg peciva --20 kn i t.d. na vagu i koliko ima toliko platim a ne tražim pol kruha odreže od oka od oka da mi manju koja je prije četvrt a platim pola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije