Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gnusna objava na Facebooku

I vjernici i svećenici u šoku, don Milijeve riječi su protiv nauka Crkve

Krunica
Miranda Cikotić/Pixsell
17.09.2017.
u 22:00

Neumjesnu objavu o Goldsteinu uklonio je sa svog profila, a bilo bi kršćanski i da se ispriča

 I vjernici i svećenici s kojima smo jučer razgovarali bili su iznenađeni, a mnogi i šokirani, nakon što su vidjeli privatnu objavu hvarskog svećenika don Milija Plenkovića na njegovu Facebook-profilu, gdje je napisao kako ga je “obradovala vijest da je umro dr. Slavko Goldstein”.

Doista je šokantno da se ijedan kršćanin, a osobito svećenik, raduje nečijoj smrti. Doduše, za kršćane je smrt prelazak u novi život, pa svoju braću ispraćaju s radošću da će se s njima susresti u kraljevstvu nebeskom, ali sada to nije bio slučaj. Ovo je radovanje očigledno bilo zlurado jer je hvarski svećenik rekao kako je radostan zato što je “još jedan mrzitelj Hrvatske nestao s pozornice ovoga svijeta”.

Kao prvo i najvažnije, hvarski svećenik nije govorio u ime Crkve, nego u svoje privatno ime. Sve što je napravio, napravio je na svoju odgovornost, a ne u ime zajednice kojoj služi kao svećenik. Ni u ime pastve ni u ime kolega svećenika ili pretpostavljene mu hijerarhije. Čak nije postupio ni u skladu s naukom i evanđeljem, jer Crkva uči da ljubimo svoje neprijatelje i neistomišljenike, da im opraštamo (kao što se baš jučer moglo čuti u nedjeljnom čitanju), a ne da se radujemo njihovoj boli ili gubitku.

Drugo, a ne manje važno, je da don Mili ima pravo, kao i svatko drugi, kritizirati bilo čije djelovanje i rad, pa tako i preminulog Slavka Goldsteina. Mogao je na svome profilu argumentirati zašto Goldsteina nije volio (na što, također, ima pravo), ali se nije smio spuštati na razinu, s koje je, ipak, osramotio Crkvu koju predstavlja. Jer se u javnosti nastup svećenika, privatni ili javni, svejedno, uglavnom percipira kao govor Crkve, kojoj ovakvi nastupi svećenika nesumnjivo rade štetu jer nisu u duhu onoga što Crkva uči, nasljeduje i živi.

To je, očito, spoznao i sam hvarski svećenik, jer je neumjesnu objavu uklonio sa svoga profila. Bilo bi kršćanski i da se ispriča. I da obitelji pokojnika izrazi kršćansku sućut. Bez obzira na to što oni, kako se zna, nisu kršćani. Možda se sretnu jednom u kraljevstvu nebeskom. I što će onda jedan drugome reći?

    

Komentara 311

YE
yelahiah
22:15 17.09.2017.

Citat:''ubijena djeca u Jasenovcu nisu isto sto i ubijena djeca u Bleiburgu''-toliko o intelektualcu.

MA
mare100
23:55 17.09.2017.

Ja sam u šoku čitajući svaki dan dvostruke kriterije . Na jednoj strani odobravate i podržavate ,a na drugoj osuđujete i razapinjete ovisi tko ih izgovori.Pametnom dosta

RI
rimac444
23:47 17.09.2017.

Don je samo rekao ono što misli velika većina Hrvata. Zar je iskrenost takvo zlo ako se prstom upre u nekog koji je činio i podržavao zlo titovih zločinaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije