Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proširen popis ovlaštenika

I udruga Franak konačno može sama podizati kolektivne tužbe, ne treba za to ovlastiti neku drugu udrugu

Zagreb: Prosvjed i obraćanje medijima Udruge Franak u parku Zrinjevac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.09.2022.
u 09:04

Vlada je i s ovom odlukom kasnila, s obzirom da je krajem kolovoza istekao rok od 90 dana za njezino donošenje, nakon što je 28. svibnja stupio na snagu Zakon o zaštiti potrošača. Vladi smo o kašnjenju uputili i upit početkom ovog tjedna, odgovor nisu poslali, no odluku su konačno donijeli

I Udruga Franak dobiva ovlaštenje za pokretanje postupaka za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača, nakon godina čekanja i dosad bezuspješnog traženja tog prava!

Na sjednici Vlade 14. rujna odlučivalo se o popisu osoba i tijela ovlaštenih za kolektivne tužbe, a Vlada je i s ovom odlukom kasnila, s obzirom da je krajem kolovoza istekao rok od 90 dana za njezino donošenje, nakon što je 28. svibnja stupio na snagu Zakon o zaštiti potrošača.

Vladi smo o kašnjenju uputili i upit početkom ovog tjedna, odgovor nisu poslali, no odluku su konačno donijeli.

-    Nakon višegodišnjih nastojanja i molbi da u tu odluku uđe i Franak, nakon službenog sastanka s bivšim ministrom Ćorićem, konačno smo, izgleda, uspjeli. Ne znam je li odluka donesena, ali vjerujem da jest donesena, i u tom slučaju stupit će na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama. Radosni smo zbog tog velikog uspjeha, i najavljujem da imamo itekako puno mogućnosti za nove kolektivne tužbe protiv banaka i leasing kuća, za što moramo pripremiti plan i pozvati oštećenike koji će htjeti svjedočiti. Radi se o puno milijardi kuna opelješenih od potrošača primjenom nezakonitih kamatnih stopa u euro i kunskim kreditima te leasing ugovorima, a nije isključena niti još jedna kolektivna tužba protiv drugih pravnih osoba, osim već osuđenih banaka, zbog valutne klauzule CHF – prokomentirao je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

Predlagatelj Odluke je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a uz Udrugu Franak, ostali su ovlaštenici za kolektivne tužbe Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo financija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Agencija za elektroničke medije, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Udruga Potrošački centar, Udruga za zaštitu potrošača Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruga za zaštitu potrošača “Međimurski potrošač”, Potrošačica – Društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske, Društvo potrošača Međimurja, Udruga za zaštitu prava potrošača “Splitski potrošač”-Split,  Razvojna organizacija zaštite potrošača, ”Potrošač” – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske, Unija potrošača Hrvatske i Hrvatska udruga za zaštitu potrošača.

- Vjerujem da će mnogima postati jako vruće nakon objave odluke u Narodnim novinama, a mi nećemo previše žuriti, zastare potraživanja nema prije utvrđenja ništetnosti. Baš sam sretan! – poručio je Aleksić.

VIDEO: Okršaj Ivane Kekin i Gordana Jandrokovića

Komentara 1

PH
Petarstijena-HR
21:18 17.09.2022.

Bravo Udruga Franak! Također,i bivši korisnici kredita u Chf "oštre noževe" da krenu u masovne tužbe protiv banaka...,mi nismo odustali sve pratimo i čekamo trenutak da udarimo skupno na banke sa 80.000 tužbi...,bolje im je da izračunaju točno i vrate sve nepripadajuće kamate uvećano za zatezne kamate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije