Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počinju upisi

I učenici koji nemaju svjedodžbe mogu se prijaviti u srednje škole

upis-novi
Patrik Macek
28.06.2010.
u 09:00

Učenicima ćemo izići ususret, nitko zbog toga što nema svjedodžbu neće ostati neupisan – naglašava ministar Fuchs.

Kad jutros krene stampedo osmaša na najpoželjnije im gimnazije i ostale srednje škole, među njima bit će dvjestotinjak onih koji će se prijaviti i pokušati upisati bez svjedodžbe o završenom 8. razredu. Naime, za toliko se učenika taj dokument nije mogao isprintati.

Krivi nastavnici

– Ponavljam, problem nije u E-matici nego u tome što nastavnici ažurno ne unose sve potrebne podatke o svojim učenicima. Imali smo i sada slučajeve da se dijete prebacilo iz jedne škole u drugu, ali tu promjenu nitko nije unio u E-maticu, i za takve učenike nisu se mogle ispisati svjedodžbe – kategorički je jučer kazao ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs. Najavio je da će se od sljedeće godine u dogovoru sa školama pomaknuti upisi u srednje škole s kraja lipnja najvjerojatnije na početak srpnja.

>>Rokovi za upis u škole

– Tako će škole dobiti više vremena da riješe svu potrebnu papirologiju. Ove je godine sve dodatno zakomplicirao i praznik koji je pao u petak, pa je i mnogo zaposlenih u školama željelo iskoristiti taj produženi vikend. No, u svakom slučaju, učenicima ćemo izići ususret, nitko zbog toga što nema svjedodžbu neće ostati neupisan – naglašava Fuchs. Za razliku od mnogih koji su ovaj tjedan koristili godišnji ili produženi vikend zaposlenici E-matice Ministarstva obrazovanja nekoliko zadnjih dana radili su 24 sata dnevno.
– Uvijek je netko dežuran i pomaže tamo gdje treba – ističe ravnatelj Uprave za informatiku i tehnologije Zoran Paldi. Dežurat će i danas i pomoć od njih mogu zatražiti sve škole, roditelji i učenici koji budu imali problema sa svjedodžbama ili upisom bez njih. Brojevi su 01 45 94 540 i mobitel 098 97 94 670.

Elitne gimnazije

Prijave za upis srednje škole primaju danas i sutra od 8 do 16 sati. Najžešći pritisak očekuje se na najelitnije gimnazije, za koje učenicima nije dovoljno imati sve petice u svjedodžbama, nego im trebaju dodatni bodovi, natjecanja i sl.

– Zovu me već danima roditelji i raspituju se koliko bodova je potrebno, hoće li biti problema s upisom odlikaša – kazala nam je ravnateljica zagrebačke Petnaeste gimnazije Veronika Javor. Slično govore i njezini kolege, koji već godinama primaju samo superodlikaše. Osim na dosad razvikane gimnazije, jak pritisak očekuje se i na one čiji su učenici u prosjeku postigli najbolje rezultate na državnoj maturi. No, u nekim će gimnazijama, kao i prošle godine, ostati mjesta i za drugi upisni krug.

>>"Mala" matura na kraju osnovne škole poništila bi inflaciju petica

Ključne riječi

Komentara 43

ZE
zelenooq
09:54 29.06.2010.

i da nadodam na kraju ce te ionako vi lijepo biti krivi,ko shto se vidi samo vi podmecite svoje grbace ja bi vas josh dodatno opteretio,bi majke mi

ZM
zmaj5
11:54 28.06.2010.

@doktorica Uz dužno poštovanje, moram Vam reči da ovaj puta neznate što govorite. Prepustite to struci,a vi se bavite sa onim za što ste školovani.

VU
vukimir
19:29 28.06.2010.

dragi Seraf ili lazes ti ili radovan jer je upravo objavljena njegova izjava da e matica radi savrseno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije