Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovna tajna

I u EU odbili nam dati na uvid plan restrukturiranja brodogradilišta

škver
Nel Pavletić/PIXSELL
23.06.2012.
u 11:00

Večernji list podnio je zakonski zahtjev za pravo na pristup informacijama, ali prvo ga je odbila hrvatska Vlada, a ovaj tjedan je to učinila i Europska komisija, od koje smo tražili objavu dokumenata pozivajući se na europske propise.

Nakon što Vlada pokrene operaciju ulaska Uljanika i fondova kao novih investitora u 3. maj, taj plan ide u Europsku komisiju koja mora provjeriti je li on u skladu s planom restrukturiranja 3. maja, dokumentom koji je zajedno s planovima restrukturiranja ostalih triju brodogradilišta predan Komisiji 30. svibnja 2011. godine.

Ali ti planovi restrukturiranja, iako su ključni uvjeti iz njih upisani i u pristupni ugovor, do danas su ostali tajni dokumenti, a Vlada i Komisija odbijaju ih učiniti javno dostupnima.

Pristup informaciji

Večernji list podnio je zakonski zahtjev za pravo na pristup informacijama, ali prvo ga je odbila hrvatska Vlada, a ovaj tjedan je to učinila i Europska komisija, od koje smo tražili objavu dokumenata pozivajući se na europske propise.

Kao jedan od razloga zašto naš zahtjev odbija, Komisija navodi protivljenje hrvatske Vlade.

– Autori dokumenata su se usprotivili objavi i to su obrazložili tvrdnjom da bi objavljivanje planova restrukturiranja moglo izazvati teškoće u pregovorima s potencijalnim investitorima – odgovorio nam je na naš upit glavni ravnatelj za proširenje Stefano Sannino.

Po europskim propisima, svatko može podnijeti zahtjev za pristup informacijama u dokumentima Europske unije, ali i dokumentima čiji je autor “treća strana”, a koji su poslani Komisiji na ocjenu.

Upravo je to bio slučaj s planovima restrukturiranja brodogradilišta. Kako će se tih planova morati držati i potencijalni novi investitor, te kako je interes javnosti očit, Večernjak je tražio da se oni deklasificiraju i objave. Ali i Vlada i Komisija to odbijaju s obrazloženjem da je riječ o poslovnoj tajni.

Čemu tajnovitost

 – Upravo je tajnovitost oko takvih dokumenata problem na koji upozorava GONG. Razumijemo da vlasti trebaju imati mogućnost da o škakljivim pitanjima slobodno razgovaraju, pa i iza zatvorenih vrata. Međutim, nema opravdanja za skrivanje informacija kad odluke donesene iza zatvorenih vrata imaju izravne posljedice na javnost, u ovom slučaju zaposlenike brodogradilišta i njihove obitelji – kaže uime GONG-a Jelena Berković.

Komentara 7

SH
songman_hr
17:50 23.06.2012.

Sta ce nam brodogradilista, jer europa je odlucila da cemo praviti nevidljive brodove na nevidljivim brodogradilistima sa nevidljivim ljudima. Kako tehnologija napreduje uskoro cemo se trebati prekvalificirati za gradnju neindetificiranih letecih objekata . he, he, heeee

DO
doktorica
10:35 24.06.2012.

tako je to kad smo od gospodara spali na slugu......

VF
vferari
11:24 23.06.2012.

I na ovaj članak treba odgovoriti slično kako sam odgovorio na članak sličnog sadržaja a to je:Ovo su zahvati od vitalnog značaja za našu državu a važni su i za evropu koja se drži potpisanog i normalno kada se traži izlaz da se zadovolji naše potebe i uvjete eu da se to riješava daleko od novinara,i medija tu mediji mogu svojim naklapanjima samo odmoć,kad stvar bude dfinitivno dogovorana dobit će informaciju do tada neka ne gube vrijeme nego uče kad i kako trebate obavljati svoj posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije