Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIZ GREŠAKA

I sindikati upozorili na nepravilnosti Hrvatskih studija

Pavo Barišić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
15.01.2020.
u 18:12

Iz Sindikata osim, kako navode nezakonitog osnivanja Fakulteta hrvatskih studija, upozoravaju i na kršenje Zakona o radu jer je Senat ovlastio dekana Pavu Barišića da sklopi nove ugovore o radu s dosadašnjim zaposlenicima Hrvatskih studija

Nakon što je najprije ministrica Blaženka Divjak poručila da nije dobila, a kamoli odobrila zahtjev Hrvatskih studija za formiranje fakulteta, oglasio se Pavo Barišić, kojeg je dekanom Fakulteta hrvatskih studija imenovao rektor Damir Boras (dekan se ne postavlja odlukom rektora ni na jednom fakultetu, op. a.) poručivši da ministričina izjava nije točna, sada se i Sindikat znanosti uključio u cijelu priču.

Odaslali su pismo Borasu i upozorili ga na niz nepravilnosti pri osnivanju Fakulteta hrvatskih studija. Uostalom, danas je Ministarstvo obrazovanja Državnom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o odluci o upisu Hrvatskih studija u sudski registar.

“Ovim putem javno pozivamo rektora Borasa da odgovori na pitanje tko su ljudi koji su odgovorni za ove postupke i nastalu situaciju na Hrvatskim studijima te da ih bez odgode sankcionira svim zakonitim mehanizmima koji su mu na raspolaganju. Pri tome ponajprije mislimo na prorektora Čovića, koji na Sveučilištu i dalje nezakonito radi premda je navršio 70. godina, i na imenovanog dekana Barišića, kojega je rektor i Senat Sveučilišta zadužio da zakonito provede radnje za osnivanja Fakulteta, što očito nije učinio”, stoji u pismu koje je Borasu uputio Vilim Ribić, predsjednik Sindikata.

Iz Sindikata osim, kako navode nezakonitog osnivanja Fakulteta hrvatskih studija, upozoravaju i na kršenje Zakona o radu jer je Senat ovlastio dekana Pavu Barišića da sklopi nove ugovore o radu s dosadašnjim zaposlenicima Hrvatskih studija.

To je pogrešno jer Zakon o radu pri statusnim promjenama poslodavca ne dopušta sklapanje novih ugovora o radu, nego nalaže njihov prijenos u odnosu na sve zaposlenike i u neizmijenjenom obliku.

Uostalom prije prijenosa bili su dužni pisanim putem obavijestiti Radničko vijeće, a Sindikat upozorava da to nije slučaj.

Komentara 1

AF
afer
21:26 15.01.2020.

Hrvatski studiji - trn u oku leftarda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije