Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Govor mržnje'

I. Simić Bodrožić u policiji nakon posjeta školi u Vukovaru

Ivana Simić Bodrožić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
20.11.2013.
u 17:40

Učiteljica Ivana Skender Oršilić navodno je vrijeđala srpske učenike OŠ Siniše Glavaševića za vrijeme posjeta poznate spisateljice

Poznata književnica Ivana Simić Bodrožić nemalo se iznenadila kad joj je jučer policija pokucala na vrata, i to s pozivom na obavijesni razgovor zbog navodnog govora mržnje tijekom njezina posjeta Osnovnoj školi Siniše Glavaševića u Vukovaru, gdje je razgovarala s učenicima hrvatske i srpske nacionalnosti.

– Istina je da sam bila na policiji, ali molim vas, nemojte napuhati taj događaj. Radi se o jednom glupom nesporazumu, nitko nije nizašto kriv, a Vukovaru u ovom trenutku ne trebaju nove napetosti – rekla nam je Ivana Simić Bodrožić, ističući da je međuetnička mržnja zadnje s čime bi htjela i mogla biti povezana.

Podsjetimo, književnica (koja se proslavila upravo romanom o odrastanju u ratnom Vukovaru) u OŠ Siniše Glavaševića došla je 27. rujna, razgovarajući s djecom o životu u današnjem Vukovaru za potrebe reportaže koju je pisala za jedne strane novine. Nedugo nakon njezina posjeta, roditelji djece koja nastavu pohađaju po dvojezičnom programu u školu su poslali zahtjev za otpuštanje učiteljice hrvatskog jezika Ivane Skender Oršolić, koja je navodno pred književnicom učenicima srpske nacionalnosti rekla: “Kako vas nije stid? Tu živite, jedete, pijete i dišete ovaj zrak, a još biste htjeli i ćirilicu!”

Njihov bunt podržalo je i Srpsko narodno vijeće, slučaj je prijavljen prosvjetnoj inspekciji, a u školi je održan roditeljski sastanak na koji je prozvana učiteljica odbila doći. U školi danas nisu htjeli komentirati policijsku istragu, ali smo neslužbeno doznali da je učiteljica dobila opomenu pred otkaz zbog “organizacijskih propusta”.

>> 'U Vukovaru je u ponedjeljak pokušan tihi državni udar'

Komentara 19

DO
domoljubxy
17:57 20.11.2013.

Apsolutno je u pravu i ništa nije lagala kakva ćirilica oni moraju da znadu u kojoj fržavi žive i gdje se školuju i to moraju da poštivaju.

B2
bordon 2
18:17 20.11.2013.

U Hrvatskoj su najugroženiji - Hrvati!

C5
c54t21q2
18:12 20.11.2013.

Dikatura narode moj...to imamo na djelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije