Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kemijsko oružje

I Rusi traže istragu o napadu bojnim otrovima u Siriji

'01.06.2013., Zagreb - 8. skup Sirijaca izvan Sirije oko pomoci, Union on syrians abroad.  Jamal Assad.  Photo: Danijel Kasap/PIXSELL'
Foto: 'Danijel Kasap/PIXSELL'
1/3
23.08.2013.
u 21:07

Američki predsjednik javio se nakon dva dana i kazao da je riječ o bitnom događaju koji izaziva ozbiljnu zabrinutost

“Bitan događaj koji izaziva ozbiljnu zabrinutost.” Tako je nakon dva dana reagirao američki predsjednik Barack Obama na pomor stanovništva u predgrađu Damaska, za koji sirijska oporba tvrdi da je riječ o napadu snaga predsjednika Bashara al-Assada kemijskim oružjem.

Protjerano milijun djece

– Situacija će zahtijevati pozornost SAD-a ako se potvrdi da je zaista upotrijebljeno kemijsko oružje – rekao je Obama, a s Amerikancima se slažu i Rusi koji od Sirije traže da dopusti istragu timu UN-ovih inspektora. UN je objavio i da je broj djece izbjeglica premašio milijun izvan Sirije, a još su dva milijuna djece u izbjeglištvu unutar zemlje. Što se dogodilo u predgrađu Damaska, još nije ni izbliza jasno, režim demantira optužbe o kemijskom oružju, a oporba iznosi podatke da je u napadu smrtno stradalo 755 ljudi. Ako je ta brojka točna, bio bi to najgori napad bojnim otrovima od 1988. godine kad je Saddam Hussein otrovnim plinom pobio oko pet tisuća Kurda u gradu Halabji, navodi Foreign Policy.

Oružje je rusko

Zasad nema potvrde da je zaista riječ o kemijskom oružju. Sirijac koji predstavlja sirijsku oporbu u Hrvatskoj Jamal Assad kaže da Bashar al-Assad ne preza ni pred čim kako bi zadržao vlast, a u ovom trenutku oporba drži predgrađa Damaska i pobjeda bi u tim predgrađima značila veliku pobjedu za Assada.

– Zato je jasno da je upotrijebio kemijsko oružje da bi posijao strah i zauzeo Ghoutu te napada i dalje – kaže predstavnik oporbe koji živi u Zagrebu. Hoće li UN-ovi inspektori biti pušteni na područje na kojem se napad odigrao 21. kolovoza ili će, kako je to bilo dogovoreno s režimom, posjetiti samo ona mjesta gdje su se navodni napadi kemijskim oružjem dogodili još prije nekoliko mjeseci? Zanimljivo je da su u ovom trenutku inspektori u damaškom hotelu Four Seasons, udaljeni svega sedam kilometara od Ghoute.

– Inspektore režim neće pustiti tamo jer bi vidjeli da koriste rusko oružje – kaže Jamal Assad.

>>Francuska prijeti: Ako su civile napali otrovima, ulazimo u rat

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije