Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BADNJAK PO JULIJANSKOM KALENDARU

I pravoslavnih vjernika može biti više od 25 u crkvi

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
05.01.2021.
u 23:20

Prilikom boravka u hramu obvezno je nošenje zaštitnih maski i održavanje fizičkog razmaka od dva metra

I Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tj. svim crkvama koje se ravnaju po Julijanskom kalendaru, popuštene su malo epidemiološke mjere za Badnjak i Božić, kao što je to bilo Katoličkoj crkvi tj. svim crkvama koje su slavile Božić prošli mjesec. Tako će i pravoslavnih vjernika moći biti više od 25 u crkvi, odnosno jedna će osoba moći koristiti sedam četvornih metara. „Dakako, ako to dopušta veličina crkve“, rekli su nam u SPC-u.

„U skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Zagrebu će se ove godine božićna bogosluženja odvijati prema nešto drugačijem rasporedu nego ranije. Na Badnji dan, Božić i u Nedjelju po Božiću (10. siječnja) biće služene dvije liturgije u hramu Preobraženja Gospodnjeg na Trgu Petra Preradovića i jedna u gimnazijskoj kapeli Svetog Save na adresi Sveti Duh 122“, obavijestili su iz Zagrebačko-ljubljanske mitropolije vjernike, dodajući da će božićnu liturgiju u 9 i 30 sati prenositi i ove godine Prvi program Hrvatske televizije te da će video-zid će biti postavljen ispred hrama i na njemu će vjernici, koji neće moći ući u crkvu, pratiti Božanstvenu Liturgiju.

„Na ulasku u crkvu nalazit će se istaknut broj vjernika koji mogu istodobno biti u hramu, a bit će određeni i redari koji će voditi računa o provođenju epidemioloških propisa. Prilikom boravka u hramu obvezno je nošenje zaštitnih maski i održavanje fizičkog razmaka od dva metra. Na podu će biti obilježena mjesta za stajanje da bi se propisani fizički razmak mogao lakše ispoštovati“, upozoravaju vjernike u Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji.

VIDEO Markotić, Capak i Božinović cijepili su se protiv koronavirusa pred kamerama. Beroš: "Cijepit ću se kad ostanem bez imuniteta."

Komentara 3

𝐇𝐂
𝐇𝐑.𝐂𝐑𝐎
19:58 06.01.2021.

Sretan Božić Hrvatima pravoslavne vjeroispovijesti!

SA
Samson99
23:53 05.01.2021.

Mir Božiji Hristos se rodi. Sretan Božić svim pravoslavnim vjernicima.

VA
vadis1
05:06 06.01.2021.

Mir Bozji Hristos se rodi. Sretan Bozic!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije