Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREŠLI U EGIPAT

I posljednji hrvatski državljanin evakuiran iz Pojasa Gaze, jedna se žena predomislila i ostala

Palestinians with dual citizenship wait for permission to leave Gaza, at the Rafah border crossing with Egypt
IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS
02.11.2023.
u 16:09

Sve koji su došli u Egipat vodi ih se na liječnički pregled te će dalje brinuti o njima sve do povratka u Hrvatsku.

I posljednji hrvatski državljanin koji je htio napustiti Pojas Gaze prešao je na egipatsku stranu u 16 sati po našem vremenu. Iako su se prvotno prijavila 23 hrvatska državljanina jedna se žena predomislila i ostaje u Gazi, potvrđeno je Večernjem listu iz službenih izvora.

Time je završena evakuacija iz Pojasa Gaze, a sve koji su stigli u Egipat dočekali su djelatnici veleposlanstva RH iz Kaira. Vodi ih se na liječnički pregled te će dalje brinuti o njima sve do povratka u Hrvatsku.

Palestinians with dual citizenship wait for permission to leave Gaza, at the Rafah border crossing with Egypt
1/15

"Želim zahvaliti naporima naših diplomatskih predstavnika, osobito u Egiptu i u Katru, i zahvaliti katarskim vlastima koje su posredovale u ovom konkretnom slučaju", poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak.

Evakuacija stranih državljana obavlja se preko prijelaza Rafah, jedinog koji nije pod kontrolom Izraela, a dogovor o evakuaciji postignut je i posredovanjem Crvenog križa. U Pojasu Gaze bila su 23 hrvatska državljana, od kojih neki imaju i palestinsko državljanstvo, koji su se prijavili za evakuaciju.

POVEZANI ČLANCI:

U skladu s dogovorom postignutim između Egipta, Izraela i Hamasa, očekuje se da će 81 ranjena osoba i oko 500 vlasnika stranih putovnica, koliko ih je na popisu, u sljedećim danima moći napustiti Pojas Gaze, rekli su izvori iz nekoliko zemalja.

Diplomatski izvor upoznat s egipatskim planovima Reutersu je kazao da će u predstojećem razdoblju od otprilike dva tjedna iz Gaze biti evakuirano oko 7500 vlasnika stranih putovnica. Isti je izvor kazao i da će se ljudi iz Gaze izvlačiti putem zračne luke Al Arish koja će biti dostupna za njihovo polijetanje.

VIDEO Snimke izraelske vojske navodno prikazuju trupe koje djeluju u Gazi

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
16:56 02.11.2023.

Evo prilike za podebljat stanovništvo za dva milijuna preko noći. Natiskat putovnica i dijelit na licu mjesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije