Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor ustavnih sudaca

I Mladen Bajić mogao bi biti žrtva HDZ-ova bojkotiranja

Mladen Bajić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Ivanka Toma, Tea Romić
25.03.2015.
u 16:07

Vladajući spas pokušavaju naći u HDSSB-u, koji sigurno neće podržati Bajića

HDZ će bojkotirati izbor sudaca Ustavnog suda što znači da, s obzirom na to da je za izbor potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika, najvjerojatnije nitko neće biti imenovan. Postoji mogućnost da se suci ipak izaberu, ali pod uvjetom da SDP-ov prijedlog podrže i zastupnici HDSSB-a. Budući da SDP, kako neslužbeno saznajemo, lobira za izbor Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika, Ivane Čalić, sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, ili Sanje Barić, profesorice ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci (tim redoslijedom), žrtva HDZ-ova bojkota mogao bi biti Bajić.

Naime, HDSSB nikada neće podržati tužitelja koji je utemeljitelja te stranke Branimira Glavaša optužio za ratni zločin i strpao u zatvor. Ali bi zato rado podržao S. Barić, a vjerojatno bi se mogao dogovoriti i o izboru I. Čalić.

SDP ne odustaje

– Nijednome kandidatu nećemo dati podršku, i to iz nekoliko razloga. Prvo, jer smatramo da natječaj nije proveden kako treba. Drugo, jer ni za jednog od kandidata ne mislimo da je osobito kvalificiran za funkciju suca Ustavnog suda. I treće, jer koncem godine istječe mandat još petorici sudaca i nema razloga da se nakon parlamentarnih izbora u paketu ne imenuje svih sedam – kaže nam izvor iz samog vrha HDZ-a napominjući kako ustavnim sucima i nakon isteka mandata ostaje mogućnost da ostanu na dužnosti još šest mjeseci do imenovanja novih.

Ustavni sud ima jedanaest članova, ali već dugo funkcionira s deset sudaca. Natječaj je raspisan za jedno upražnjeno mjesto te još jedno koje će se osloboditi u srpnju kada sucu Davoru Krapcu istječe mandat. Još petorici sudaca, uključujući predsjednicu Jasnu Omejec, mandati istječu u prosincu. U SDP-u kažu da ne odustaju od pokrenute procedure, što znači da će se obaviti konzultacije sa svim klubovima zastupnika ne bi li se postigao dogovor o izboru dvoje novih sudaca Ustavnog suda. SDP-ov prvi izbor je Bajić, potom Čalić, pa Barić, i s njihovim će imenima ići u razgovore radi postizanja dogovora. Na najavu iz HDZ-a kako njihova stranka neće nikoga podržati, nego će izbor ustavnih sudaca prebaciti na iduću godinu, nakon parlamentarnih izbora, iz SDP-a odgovaraju da HDZ mora biti svjestan da na izborima neće osvojiti dvotrećinsku većinu.

Nije pametno bojkotirati

Drugim riječima, glavnu oporbenu stranku upozoravaju da im nije pametno bojkotirati izbor ustavnih sudaca jer ni oni nakon izbora, ako na njima i pobijede, neće imati dovoljno ruku da bez SDP-a popune Ustavni sud. Situacija bi im mogla biti još složenija jer bi se po HDZ-ovu scenariju birala većina sudaca. Ako se u proceduru ne bi krenulo odmah po formiranju novog Sabora i do lipnja iduće popunilo sud, ušli bismo u ustavnu krizu.

>>Bajić: Državni odvjetnik je kao izvanbračno dijete. Nitko ga ne voli

>>Odbor za Ustav 24. ožujka razgovara s kandidatima za ustavne suce

Komentara 38

LA
laptop
16:23 25.03.2015.

Bajic uopce ne zasluzuje da bude ustavni sudac. Dosta je zla nanio za vrijeme svog mandata a za neke stvari bi trebao i krivicno odgovarati

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
16:34 25.03.2015.

ja sam čovjek koji tjera pravicu i ne muze kravicu , nikad me nitko neće uvjeriti da treba podržati zlo malo ili veliko bilo ... dakle bajića treba pridružiti sanderu jer nije ništa manje zla učinio

BI
billynik
16:25 25.03.2015.

Toma - glasnogovornik, jadno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije