Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 207
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija u Vinkovcima

I bivši župan osumnjičen za “nestanak” 40 mil. kn

safer
Večernji lis
22.03.2011.
u 16:04

Privedeni su Nikola Šafer, supruzi Tatjana i Omer Kukuruzović te Igor Orban, a branitelji uhićenih najavili su žalbu na pritvor, ali i na pokretanje istrage

Bivši župan vukovarsko-srijemski i do prije godinu dana direktor PIK-a Vinkovci, HSS-ovac Nikola Šafer, i još tri osobe iz Vinkovaca i okolice uhićene su u utorak ujutro zbog gospodarskog kriminala te zloporaba položaja i ovlasti. Šteta za koju se terete iznosi čak 40 milijuna kuna.

Istraga počela lani

Glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Luka Barunčić potvrdio je uhićenja, no imenima privedenih nije želio govoriti.

– Tijekom prošle godine policija je provodila kriminalističko istraživanje i Županijskom državnom odvjetništvu dostavila posebno izvješće na temelju kojega je Županijskom sudu u Vukovaru dostavilo istražni zahtjev, a koji je potom policiji naložio privođenje, što je i učinjeno 22. ožujka. Sve četiri osobe su uz kaznenu prijavu za zloporabu položaja i ovlasti, jučer privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru – rekao je Baruničić.

Istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru Milan Kojić potvrdio je da je ispitao pet osoba, jer osim četvero privedenih jučer, iz istražnog zatvora u Osijeku pred istražnog suca je dovedena i osoba koja je uhićena još prije nekoliko dana.

U pritvoru 30 dana

– Neki od okrivljenika su iskoristili zakonsko pravo i nisu iznosili svoju obranu, a neki su iznijeli obranu i protiv svih pet osoba sam odredio pritvor u trajanju od 30 dana. Radi se o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti i to u težem obliku te o još nekim kaznenim djelima. Ukupan iznos za koji se terete je oko 40 milijuna kuna – kaže Kojić.

Neslužbeno doznajemo da su, uz Šafera pritvoreni supruzi Tatjana i Omer Kukuruzović, vlasnici poljoprivredne tvrtke iz Nuštra te Igor Orban, brat Tibora Orbana, a koji je s državnim službenikom uhićen prošlog tjedna zbog sumnje da su pokušali nezakonito prisvojiti više od milijun kuna na ime poljoprivrednih poticaja za zemlju koju Orban nije obrađivao.

Nikola Šafer je obnašao dužnost župana od 2000. do 2004., a po isteku mandata postaje direktor PIK-a Vinkovci. Kako neslužbeno doznajemo, PIK je bez ozbiljnijih instrumenata jamstva isporučivao repromaterijal kooperantu, tvrtki Orban u vrijednosti od 59 milijuna kuna. Dio je sa svojim kooperantom, tvrtkom Kukuruzović, Orban vratio, ali je preostali dug uz kamate dostigao gotovo 40 milijuna kuna. Branitelji uhićenih su najavili žalbu na odluku o pritvoru, ali i na rješenje o otvaranju istrage.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Sor@n
Sor@n
17:18 22.03.2011.

Bote..Hrvatska je pravo leglo lopova, još malo pa neću vjerovati ni susjedima. Da nestane kojih par tisuća kuna, hajde, ali 40 MILIJUNA????

BZ
Branko Zajec
16:49 22.03.2011.

Nakon HDZ-eovih kriminalaca, sve češće predmet istraga i lopovluka je njihov glavni koalicijski partner HSS. Junačine iz HSS ne žele zaostati za svojim uzorima iz HDZ-a. Vidim vrlo uspješno to rade.

PA
paulineja
02:35 23.03.2011.

Pljačka samo pljačka,lozinka za lagodan im život?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije